Βλεφαροπλαστική (Blepharoplasty ή Eyelid Surgery)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 10:00 Βλεφαροπλαστική (Blepharoplasty ή Eyelid Surgery)

Του Πλαστικού Χειρουργού Άκη Καραματσούκη.

Βλεφαροπλαστική ή Lifting Βλεφάρων είναι η επέμβαση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μείωση της περίσσειας του δέρματος των άνω ή κάτω βλεφάρων με ή χωρίς αφαίρεση λίπους.
Αυτή η περιοχή του προσώπου έχει ελάχιστο υποδόριο λίπος, εξαιρετικά μαλακούς ιστούς και τους πιο λεπτούς μύες του ανθρώπινου σώματος.
Τα μάτια μας είναι το πιο εκφραστικό στοιχείο στο πρόσωπο μας.
Η χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων (δερματοχάλαση) καθώς και οι «σακούλες» που σχηματίζονται γύρω από τα βλέφαρα λόγω του τοπικού λίπους (ιδιαίτερα στα κάτω βλέφαρα) είναι δύο στοιχεία που προσθέτουν χρόνια στο βλέμμα.
 
Αιτίες
 
Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, η κακή διατροφή και το στρες είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία του προβλήματος. Επιπρόσθετα η κληρονομικότητα, η προχωρημένη ηλικία και η βαρύτητα παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των ιστών στην περιοχή των βλεφάρων.
 
Η οριστική λύση προσφέρεται μόνο μέσω της βλεφαροπλαστικής.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει μεμονωμένα στα άνω ή στα κάτω βλέφαρα ή συνδυαστικά και στα τέσσερα βλέφαρα ανάλογα με το υπάρχον πρόβλημα. Η βλεφαροπλαστική συνδυάζεται μερικές φορές και με facelift. Οι επεμβάσεις στην περιοχή των βλεφάρων είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της Πλαστικής Χειρουργικής και απαιτείται εμπειρία και δεξιοτεχνία ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υποψήφιοι ασθενείς για βλεφαροπλαστική

Η επέμβαση απευθύνεται στο ανδρικό και στο γυναικείο φύλο ηλικίας 35-40 και άνω. Μερικές φορές όμως με την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, η επέμβαση δύναται να γίνει και σε άτομα μικρότερης ηλικίας κυρίως όταν η δερματοχάλαση στο άνω βλέφαρο δημιουργεί πρόβλημα στην όραση καθώς η περίσσεια δέρματος βαραίνει και εμποδίζει το άνοιγμα του ματιού όπως επίσης όταν το οίδημα στο κάτω βλέφαρο είναι έντονο. Κάποια παθολογικά προβλήματα υγείας μπορεί να δυσχεράνουν την έκβαση της επέμβασης. Ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves, η ξηροφθαλμία, η υπέρταση, προβλήματα του κυκλοφορικού και καρδιαγγειακού συστήματος ή ο διαβήτης αποτελούν σχετικές αντενδείξεις για την επέμβαση.
Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ο κάθε υποψήφιος για επέμβαση θα πρέπει να συζητά με τον Πλαστικό Χειρουργό του για τις προσδοκίες του μετά το χειρουργείο και να ενημερώνεται πλήρως για τα αποτελέσματα καθώς και τις πιθανές επιπλοκές.

Το χειρουργείο
 
Η βλεφαροπλαστική διαρκεί μία ή δύο ώρες ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς (άνω, κάτω βλέφαρα ή συνδυασμό).
Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (άνω βλέφαρα) και ήπια μέθη (κάτω βλέφαρα).
Οι τομές πραγματοποιούνται στην φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου και κάτω από τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο, προεκτεινόμενη προς την έξω γωνία του ματιού μέσα σε προ υπάρχουσα ρυτίδα. Από αυτές τις τομές, ο Πλαστικός Χειρουργός θα αφαιρέσει ή θα μεταφέρει την περίσσεια του λίπους και θα διορθώσει την χαλάρωση των μυών και του δέρματος. Το δέρμα κλείνει με λεπτά ράμματα.
Ο πλαστικός χειρουργός θα αξιολογήσει την ανατομία του προσώπου του κάθε ασθενούς και θα φροντίσει να βρίσκεται σε αρμονία με τις υπόλοιπες ανατομικές δομές του προσώπου περιορίζοντας στο ελάχιστο πιθανές επιπλοκές όπως το εκτρόπιο, λαγόφθαλμος, αιμάτωμα κ.α
 
Μετά το χειρουργείο

Αρχικά μπορεί να εμφανιστούν κάποιες εκχυμώσεις, οίδημα και ερεθισμός στην περιοφθάλμια περιοχή τα οποία υποχωρούν σε μια εβδομάδα περίπου.
Ο ασθενής θα πρέπει να περιορίσει τις έντονες δραστηριότητες για περίπου 10 ημέρες και να ακολουθεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες.
Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες.
 
Μετά το χειρουργείο, εξαφανίζονται οι «σακούλες» που προϋπήρχαν στο πάνω και κάτω βλέφαρο και η περιοχή των οφθαλμών αποκτά μια πιο νεανική εμφάνιση.
 
Αποτελέσματα

Η βλεφαροπλαστική εξασφαλίζει την διόρθωση της δερματοχάλασης και την απομάκρυνση ή μεταφορά του προτεταμένου λίπους.

  • Εξαλείφει ή βελτιώνει αισθητά τις ρυτίδες της περιοφθάλμιας περιοχής.
  • Επαναφέρει την όψη του προσώπου σε προγενέστερη ηλικία.
  • Εξαλείφει την έκφραση θλίψης και κούρασης.
  • Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους που υπάρχουν στα μάτια και βελτιώνει την όραση, που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίζεται.

 

Άκης Καραματσούκης MD, PhD (c)

Πλαστικός Χειρουργός

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση