Η επίδραση της βουλιμίας στα δόντια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 13:05 Η επίδραση της βουλιμίας στα δόντια

Η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα μεγάλες ποσότητες τροφής. Στη συνέχεια, κάνουν εμετό, γρήγορα, ή συμμετέχουν σε κάποια άλλη "καθαριστική" συμπεριφορά, όπως η χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή σε έντονη άσκηση - σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν το σώμα τους από όλες τις περιττές θερμίδες.

Οι σταθεροί κύκλοι της λαιμαργίας και αμέσως μετά του εμέτου ή της έντονης άσκησης, είναι σκληροί για την καρδιά, τα νεφρά και άλλα όργανα. Αλλά η βουλιμία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια και για τα δόντια.

Έρευνές έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άντρες.

Καθαρίστε και τα δόντια και το στόμα σας

Ο επαναλαμβανόμενος έμετος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα δόντια. Ο εμετός είναι ιδιαίτερα τοξικός επειδή περιέχει οξέα στομάχου. Αυτά τα οξέα καταστρέφουν το φαγητό στο στομάχι σας, ώστε το σώμα σας να το χωνέψει.

Αλλά στο στόμα, αυτά τα οξέα είναι αρκετά διαβρωτικά και ικανά να φθείρουν το σμάλτο που καλύπτει και προστατεύει τα δόντια σας. Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ σκληρά αφού κάνετε εμετό μπορεί επίσης να συμβάλει στην τερηδόνα των δοντιών.

Κοιλότητες

Τα οξέα από τον συχνό εμετό μπορούν να φθείρουν τόσο πολύ το σμάλτο των δοντιών που δημιουργούν μια τρύπα ή κοιλότητα. Το να καταναλώνετε ζαχαρούχα τρόφιμα και αναψυκτικά μπορεί επίσης να συμβάλει στην τερηδόνα των δοντιών.

Όταν έχετε μια κοιλότητα (τρύπα) κοντά στα ούλα σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν όταν τα βουρτσίζετε. Αν δεν επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, η τρύπα θα γίνει τόσο μεγάλη ώστε να χάσετε το δόντι.

Κίτρινα, εύθραυστα δόντια

Καθώς η διάβρωση χειροτερεύει, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το χρώμα και η υφή των δοντιών σας αλλάζουν. Τα δόντια σας μπορεί να είναι πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα από το συνηθισμένο.

Μπορούν να σπάσουν εύκολα και μπορεί να φαίνονται τραχιά/δαντελωτά στο κάτω μέρος. Μερικές φορές θα καταστούν κιτρινωπά ή θα πάρουν μια υαλώδη εμφάνιση. Η βουλιμία μπορεί επίσης να αλλάξει το σχήμα και το μήκος των δοντιών σας.

Πρησμένοι σιελογόνοι αδένες

Τα οξέα του εμέτου μπορούν να ερεθίσουν τους αδένες στις εσωτερικές πλευρές κάθε μάγουλου. Αυτοί οι αδένες παράγουν σάλιο, το υγρό που σας βοηθά να καταπιείτε. Προστατεύει επίσης τα δόντια σας από τη φθορά. Θα παρατηρήσετε πρήξιμο γύρω από το σαγόνι σας εάν επηρεαστούν οι σιελογόνοι αδένες σας.

Αν και οι περισσότερες αλλαγές στα δόντια σας από τη βουλιμία δεν είναι αναστρέψιμες, η διόγκωση των σιελογόνων αδένων θα μειωθεί όταν υποβληθείτε σε θεραπεία για την νευρογενή αυτή νόσο από ειδικό ψυχίατρο.

Πληγές στο στόμα

Ακριβώς όπως το οξύ του στομάχου φθείρει το σμάλτο στα δόντια σας, μπορεί επίσης να φθείρει και τον βλεννογόνο του ουρανίσκου αλλά και αυτόν στα πλάγια του στόματός σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες και στο λαιμό σας.

Αυτό μπορεί να αφήσει επώδυνες πληγές στο στόμα και το λαιμό σας. Οι πληγές μπορούν να διογκωθούν και ακόμη και να μολυνθούν. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν ένα σταθερό πονόλαιμο.

Ξερό στόμα

Η έλλειψη σάλιου μπορεί επίσης να οδηγήσει στη συνεχή αίσθηση ότι το στόμα σας είναι ξηρό και στεγνό. Επίσης γνωστό ως ξηροστομία, αυτή η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από μια μικρή ενόχληση. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τρώτε αλλάζοντας τη γεύση του φαγητού.

Το ξηρό στόμα μπορεί επίσης να βλάψει τα δόντια επειδή το σάλιο απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Η ξηροστομία μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα φθορά των δοντιών από τη βουλιμία.

Πόνος

Καθώς το σμάλτο των δοντιών σας απομακρύνεται, αφήνει εκτεθειμένο το ευαίσθητο εσωτερικό μέρος των δοντιών σας. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα δόντια σας πονούν.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πόνο και ευαισθησία όταν τρώνε ζεστό ή κρύο φαγητό. Μπορούν να αισθάνονται δυσφορία όταν δαγκώνουν παγωτό ή τρώνε κάτι ζεστό όπως σούπα.

Η βλάβη των ούλων και της μαλακής υπερώας μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πόνο κατά το μάσημα ή την κατάποση.

Θεραπευτική αγωγή

Η βραχυπρόθεσμη λύση για την επίλυση οδοντικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη βουλιμία είναι η θεραπεία των κατεστραμμένων/διαβρωμένων δοντιών. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να γεμίσει κοιλότητες, να αποκαταστήσει τα σπασμένα δόντια και να βοηθήσει στη φροντίδα των ούλων σας.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη λύση είναι να αναζητήσετε θεραπεία για τη βουλιμία σας. Οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν μόνο αν το άτομο συνεχίσει να καθαρίζει σωστά.

Αναζητώ βοήθεια

Εκτός από την πρόκληση εσωτερικής βλάβης, η βουλιμία μπορεί να έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες, ορατές επιδράσεις στο σώμα. Τα δόντια και το στόμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και αποσύνθεσης, τα οποία μπορεί να είναι επώδυνα και άσχημα.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε υποφέρει από βουλιμία, η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο βήμα στην αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στα δόντια και το σώμα σας.

 

Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση