Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρκίνος του προστάτη: οι παράγοντες κινδύνου.

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 15:04 Καρκίνος του προστάτη: οι παράγοντες κινδύνου.

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλει την ανδρική ουρήθρα ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη. Ο καρκίνος  του προστάτη  είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι η πιθανότητα να νοσήσει ένας άνδρας κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 15%. Η νόσος συνήθως ανευρίσκεται σε άνδρες ηλικίας 60-80 ετών και σπάνια πριν την ηλικία των 50. Μετά τα 80 έτη η συχνότητα του λανθάνοντος καρκίνου του προστάτη ξεπερνά το 65%. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί, όπως η γενετική προδιάθεση, η φυλή, ορμόνες , χημικές ουσίες καθώς και η πλούσια σε κορεσμένα λίπη δίαιτα.

Η οικογενειακή προδιάθεση είναι αποδεδειγμένα ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη. Αν υπάρχει ένας πρώτου βαθμού συγγενής (αδελφός ή πατέρας) με τη νόσο η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος είναι διπλάσια από του γενικού πληθυσμού, ενώ αν υπάρχουν δύο πρώτου βαθμού συγγενείς η πιθανότητα μπορεί να τετραπλασιαστεί. Υπάρχουν και αληθινά κληρονομικές μορφές προστατικού καρκίνου, στις οποίες υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι συγγενείς που θα διαγνωσθούν με τη νόσο σε νεαρή ηλικία (πριν την ηλικία των 55 ετών). Για αυτό το λόγο αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια (πατέρας ή αδελφός) προτείνουμε την έναρξη ελέγχου με μέτρηση PSA νωρίτερα στην ηλικία των 40.

Η φυλή επίσης παίζει το ρόλο της, με τους αφροαμερικανούς να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Από την άλλη το περιβάλλον φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όταν για παράδειγμα οι Γιαπωνέζοι μετακομίσουν από την Ιαπωνία στην Αμερική, ο κίνδυνος αυξάνεται και πλησιάζει των Αμερικανών.

Στο κομμάτι της πρόληψης έχουν δοκιμαστεί διάφορα φάρμακα χωρίς όμως τα τελικά αποτελέσματα των μελετών να δείχνουν ισχυρά αποτελέσματα. Τέτοια φάρμακα είναι οι αναστολείς της 5α ρεδουκτάσης φιναστερίδη και ντουταστερίδη και το σελήνιο. Γενικά με τα αποτελέσματα των μελετών που έτρεξαν για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η χρήση τους για πρόληψη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον προστάτη και τις παθήσεις του μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα www.ourologos.eu

Βάιος Παπαδημητρίου, Ουρολόγος