Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυστικά για νεανικό και υγιές δέρμα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 17:25 Μυστικά για νεανικό και υγιές δέρμα

Όλοι μας θέλουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα και πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε. Ο κ. Βασίλης Παπαευθυμίου, ειδικός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, μας βοηθά αποκαλύπτοντάς μας τις απλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε έτσι ώστε το δέρμα μας να δείχνει πάντα φρέσκο.

1. Τακτικός καθαρισμός

Σμήγμα, σκόνη και ιδρώτας συσσωρεύονται και φράσσουν τους πόρους του δέρματος. Για να φαίνεται το δέρμα καθαρό,θα πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας δύο φορές την ημέρα, δηλαδή το πρωί μόλις ξυπνήσουμε και το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Επίσης, σημαντικό είναι η κάλυψη να αφαιρείται πάντοτε με ειδικό προϊόν ντεμακιγιάζ. Η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε πρόσωπο, μάτια και χείλη με τη χρήση ενός απλού δίσκου ντεμακιγιάζ.

2. Καθημερινή προστασία από τον ήλιο

Η προστασία από τον ήλιο είναι το Α και το Ω για ένα υγιές και σφριγηλό δέρμα. Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα βλαβερός το καλοκαίρι, εξαιτίας της UVB ακτινοβολίας. Πρόκειται για τις ακτίνες αυτές του ηλίου που είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, ακόμη και ανθρώπων που δεν πηγαίνουν ποτέ στη θάλασσα. Εξίσου βλαβερή όμως μπορεί να αποδειχτεί η χρόνια και αθροιστική δράση της UVA ακτινοβολίας. Πρόκειται για εκείνες τις ακτίνες του ηλίου που περνούν μέσα από τα σύννεφα καθημερινά, χειμώνα και καλοκαίρι, ακόμη και μία μέρα με βροχή ή χιόνι. Έτσι, άνθρωποι που καθημερινά εκτίθενται στον ήλιο είναι πιο πιθανό μετά από κάποια χρόνια να εμφανίσουν ρυτίδες και κηλίδες.

Επομένως, καλό θα είναι να ακολουθούμε απλούς κανόνες για σωστή έκθεση στον ήλιο, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε τώρα.

  • Αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες που είναι πιο έντονη, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
  • Ακόμη και με συννεφιά, όταν η ζέστη δεν είναι έντονη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε το αντηλιακό. Μια συννεφιασμένη ημέρα, παρόλο που η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια είναι μειωμένες,ο κίνδυνος από την έκθεση στον ήλιο παραμένει υψηλός.
  • Προστασία από τον ήλιο μετά την εφαρμογή αρώματος ή τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία (πχ αντιβιοτικά).
  • Τακτική κατανάλωση υγρών (πχ νερό, χυμοί, τσάι).
  • Χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου.

3. Εντατική Ενυδάτωση

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε προϊόντα για την ενυδάτωση του προσώπου και του υπόλοιπου σώματος. Καλό είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε να μην περιέχουν έντονο άρωμα, καθώς η αλκοόλη, που είναι το βασικό συστατικό των αρωμάτων, ενοχοποιείται για την αφυδάτωση του δέρματός μας. Επίσης, ειδικά το χειμώνα είναι σημαντική η εντατική ενυδάτωση στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα (πχ στα χέρια και στα χείλη), καθώς το ψύχος τα κάνει πιο ξηρά.

4. Επαρκής ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα και το δέρμα μας ξεκουράζονται και ανακάμπτουν από την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όσο εμείς κοιμόμαστε, πραγματοποιείται ανάπλαση και αναδόμηση του δέρματος. Κατά μέσο όρο θεωρείται ότι μας χρειάζονται 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Επομένως, το κέρδος από τον επαρκή ύπνο είναι πολλαπλό: ολόκληρος ο οργανισμός φαίνεται πιο φρέσκος και το δέρμα μας είναι ξεκούραστο, χωρίς πρηξίματα και μαύρους κύκλους κάτω από την περιοχή των ματιών. 

5. Αποφυγή παρέμβασης στα στίγματα

Ποτέ δεν πειράζουμε τα στίγματα. Η κακή συνήθεια να πηγαίνει το χέρι μας στο πρόσωπο, μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση ουλών ή σκουρόχρωμων βλαβών. Το άτομο που προσπαθεί με τα δάκτυλά του να διώξει τα στίγματα από το πρόσωπό του,πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα μακροχρόνια: ενώ η φλεγμονή φαίνεται προσωρινά να υποχωρεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνουν πίσω μόνιμες ατέλειες.

6. Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια η οποία βλάπτει ιδιαίτερα το δέρμα και προκαλεί την πρόωρη γήρανσή του. Οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν καταφέρνουν να έχουν πιο νεανικό και λαμπερό δέρμα στο βάθος του χρόνου.