Καρκίνος: Πόσο αυξάνει η γυμναστική τις πιθανότητες επιβίωσης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 10:04 Καρκίνος: Πόσο αυξάνει η γυμναστική τις πιθανότητες επιβίωσης

Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν οι πάσχοντες από αυτόν βάζουν τη συστηματική γυμναστική στη ζωή τους.  Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γυμναστική επί έστω και μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή των ασθενών.

Μάλιστα δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητικός τύπος για να ωφεληθεί. Ακόμα και μετά τη διάγνωσή του να αρχίσει να γυμνάζεται, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να χάσει τη ζωή του εξαιτίας της νόσου.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων από 5.807 άνδρες και γυναίκες, που έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Όσοι από αυτούς γυμνάζονταν 3-4 φορές την εβδομάδα πριν και μετά τη διάγνωσή τους, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, απ’ όσες οι συνομήλικοί τους που δεν γυμνάζονταν.

Ακόμα όμως κι αν γυμνάζονταν 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Όφελος στην επιβίωση υπήρχε και για όσους άρχισαν να γυμνάζονται μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους.

«Οι ασθενείς αυτοί είχαν κατά 25-28% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν άρχισαν ποτέ να ασκούνται», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rikki Cannioto, επίκουρη καθηγήτρια Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου του Roswell Park, στη Νέα Υόρκη.

Από ποιες μορφές έπασχαν

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μετά το 2003. Άλλοι από αυτούς έπασχαν από αρχικού σταδίου καρκίνο και άλλοι από μεσαίου ή προχωρημένο και μεταστατικό.

Ειδικότερα, έπασχαν από καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, μαστού, προστάτη, πνεύμονα, παχέος εντέρου, οισοφάγου, νεφρού, ενδομητρίου, παγκρέατος, ωοθηκών, ουροδόχου κύστεως, ήπατος ή στομάχου.

Υπήρχαν επίσης ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, σάρκωμα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του θυρεοειδούς, των όρχεων, του εγκεφάλου ή του δέρματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν και πόσο γυμνάζονταν την δεκαετία πριν διαγνωστούν με καρκίνο, καθώς και τον πρώτο χρόνο μετά από αυτήν. Εξέτασαν επίσης πόσο επηρέαζε η γυμναστική την θνησιμότητα από κάθε αιτία και από τον καρκίνο καθ’ εαυτόν.

Περισσότερα οφέλη σε οκτώ μορφές

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Causes & Control, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν συνήθιζαν να γυμνάζονται, όσοι γυμνάζονταν είχαν κατά μέσον όρο:

* 39% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία

* 36% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τον καρκίνο τους.

Τα μεγαλύτερα οφέλη στην επιβίωση χάρη στην άσκηση παρατηρήθηκαν σε όσους έπασχαν από οκτώ μορφές καρκίνου. Πρόκειται για τους καρκίνους:

* Του μαστού

* Του παχέος εντέρου

* Του προστάτη

* Των ωοθηκών

* Της ουροδόχου κύστεως

* Του ενδομητρίου

* Του οισοφάγου

* Του δέρματος

Το εκπληκτικό ήταν πως η ισχυρή συσχέτιση άσκησης-επιβίωσης δεν επηρεαζόταν από την ηλικία των ασθενών, ούτε από το στάδιο της νόσου. Επιπλέον παρατηρήθηκε ακόμα και σε ασθενείς που γυμνάζονταν με χαμηλή έως μέτρια ένταση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλους τους ασθενείς, ακόμα κι αν πάσχουν από προχωρημένες μορφές καρκίνου και αν αντέχουν μόνο να περπατήσουν για 10 λεπτά μία φορά την εβδομάδα, τόνισε η Dr. Cannioto.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη πως, όταν το θέμα είναι η άσκηση, λίγη άσκηση την εβδομάδα είναι προτιμότερη από την παντελή απουσία της», κατέληξε.

πηγή: iatropedia.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση