Κύστη κόκκυγος και ανώδυνη θεραπεία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 17:45 Κύστη κόκκυγος και ανώδυνη θεραπεία
Του χειρουργού Γεωργίου Θ. Λιάγκου
 
Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα. Η αιτιοπαθογένεια παραμένει άγνωστη αλλά εικάζεται πως δημιουργείται από την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα στο επίπεδο του κόκκυγα.
 
Σπάνια είναι συγγενής, δηλαδή προϋπάρχει από την εμβρυϊκή ζωή. Είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση ιδιαίτερα σε άνδρες από την εφηβεία έως την ηλικία των 40 ετών, ιδίως σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα με πολύωρη καθιστική ζωή.
 
 
Συμπτώματα
Οξεία φάση: πόνος, οίδημα, ερυθρότητα, εκροή δύσοσμου υγρού από το στόμιο της κύστης (τρύπα στο δέρμα κοντά στην περιοχή - συρίγγιο).
Συνήθως: ασυμπτωματική, ήπια ενόχληση στην περιοχή, ήπια διόγκωση.
 
Διάγνωση
Η επισκόπηση-κλινική εξέταση είναι αρκετή.
Αν υπάρχουν πολλαπλά στόμια πιθανά να χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.
 
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όσο πιο άμεσα γίνει τόσο καλύτερα, καθώς η νόσος εξελίσσεται με υποτροπή των φλεγμονών και επέκτασης των συριγγίων.
 
Στην οξεία φάση (αποστηματοποίηση της κύστης):
Η απλή διάνοιξη αρκεί για την παροχέτευση και τον έλεγχο της σήψης, χωρίς να λύνει οριστικά το πρόβλημα.
 

Οριστική θεραπεία:

Η κλασσικότερη όλων των επεμβάσεων που διενεργείται από τα παλαιότερα χρόνια είναι η ανοιχτή μέθοδος με κάποιες παραλλαγές (κλειστή, ημίκλειστη, κρημνοί). Τα κύρια μειονεκτήματα είναι το μεγάλο επώδυνο τραύμα που αφήνει και η μακρά πορεία επούλωσης. Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT και η FiLaC αποτελούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης με Laser.

H χαρτογράφηση της νόσου με ειδικό ενδοσκόπιο συμβάλλει στην ακριβή καταγραφή της πορείας των συριγγίων και με τη βοήθεια ειδικών λαβίδων εκτελείται επιμελής καθαρισμός. Τέλος, μία πολύ λεπτή οπτική ίνα Laser εφαρμόζει κυκλική ακτινοβολία συγκεκριμένης έντασης προκαλώντας ελεγχόμενη καταστροφή της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεων αυτών, χωρίς να καταστρέφει τον υγιή ιστό.

Πλεονεκτήματα των ενδοσκοπικών τεχνικών εξάχνωσης με οπτική ίνα LASER

  • Αναίμακτη (καθόλου αιμορραγία)
  • Χωρίς πόνο
  • Χωρίς τραύμα μετά το χειρουργείο
  • Χωρίς επώδυνες αλλαγές
  • Ταχεία ανάρρωση με επιστροφή την ίδια ημέρα σε καθημερινές δραστηριότητες
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

H σωστή ενημέρωση του ασθενούς για τα οφέλη κάθε μεθόδου καθορίζει το θεραπευτικό πλάνο καθώς οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων τεχνικών, αλλά δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις.

Γεώργιος Θ. Λιάγκος 
Γενικός Χειρουργός Λαμία & Αθήνα
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Χειρουργός Metropolitan Hospital
Μ: 6936994993 Τ: 2231118070
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας

www.liagkos-surgery.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση