Πρωινό γεύμα: Η παράλειψή του βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 16:19 Πρωινό γεύμα: Η παράλειψή του βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για την μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Νομίζετε ότι το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Καλό είναι να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, συνιστούν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι διαπίστωσαν πως παράλειψή του βλάπτει σοβαρά την καρδιά.

Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε σχεδόν 6.500 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια. Όσοι από αυτούς παρέλειπαν συστηματικά το πρωινό, είχαν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από προβλήματα καρδιάς. Είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιατί είναι τόσο επιβαρυντική η παράλειψη του πρωινού γεύματος; Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Wei Bao, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα, εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι.

Ο κυριότερος είναι ότι το πρωινό γεύμα επηρεάζει την όρεξη αργότερα στην ημέρα, με την παράλειψή του να την εντείνει. Έτσι, είναι πολύ πιθανή η υπερκατανάλωση φαγητού σε όσους παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Επιπλέον, η χρόνια υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ένας άλλος λόγος είναι πως όταν κάποιος δεν τρώει πρωινό γεύμα, διαταράσσεται η ευαισθησία του οργανισμού του στην ινσουλίνη. Η διαταραχή αυτή είναι ένας ορμονικός παράγοντας που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Χωρίς πρωινό γεύμα μπορεί επίσης να επηρεαστούν άλλες ορμονικές διεργασίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.

Τέλος, η καθυστέρηση στην έναρξη του φαγητού μετά τη νυκτερινή αφαγία έχει σχετιστεί, σε παλαιότερες μελέτες, με την αύξηση της χοληστερόλης.

Τόσο η αυξημένη χοληστερόλη, όσο και η αυξημένη πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση προβλημάτων με την καρδιά και τα αγγεία.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση ενός πλήρους πρωινού γεύματος ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία», σχολιάζει ο Dr. Mohammad Imam, διευθυτής του Τμήματος Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στέιτεν Άιλαντ.

Πολλοί παραλείπουν το πρωινό

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Ειδικά στους νέους, περισσότερο από το 24% δεν τρώνε ποτέ πρωινό. Πώς όμως επηρεάζει αυτό την καρδιαγγειακή υγεία;

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο Dr. Bao και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 6.550 ανδρών και γυναικών. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ηλικία  40-75 ετών το 1988.

Το 16% από αυτούς έτρωγαν πρωινό «ποτέ» ή «σπανίως». Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά. Και έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συγκεκριμένοι εθελοντές είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους έως το 2011. Είχαν όμως και 87% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από πρόβλημα στην καρδιά και τα αγγεία, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η παράλειψη του πρωινού είναι η αιτία για το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Σημαίνει, όμως, πως είναι ένας συμβάλλον παράγοντας.

Ωστόσο δεν έχει σημασία μόνο αν τρώει κάποιος το πρωί, αλλά και τι τρώει, λέει ο Dr. Sunny Intwala, διευθυντής στο Τμήμα Αθλητικής Καρδιολογίας του Νοσοκομείου Lenox Hill στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Αν το πρωινό σημαίνει γλυκά και δημητριακά με 20% ζάχαρη, δύσκολα θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς», λέει. «Αν όμως αποτελείται από θρεπτικά τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φρούτα, ξηρούς καρπούς και κάποια καλής ποιότητας πρωτεΐνη, τότε παρέχει οφέλη».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Πηγή: iatropedia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση