Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρήση Καπνού και Στοματική Υγεία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 11:07 Χρήση Καπνού και Στοματική Υγεία

Δεν είναι μυστικό ότι το κάπνισμα είναι κακό για τη γενική σας υγεία, αλλά η χρήση προϊόντων καπνού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και στην στοματική σας υγεία.

Επιπλέον, επηρεάζοντας τη συνολική σας υγεία, η χρήση καπνού και το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στην στοματικής σας υγεία, που κυμαίνονται από τον καρκίνο του στόματος έως τα αποχρωματισμένα δόντια.

Το κάπνισμα και η χρήση καπνού μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές στοματικής υγείας, όπως η νόσος των ούλων και ο καρκίνος του στόματος.

Κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

 Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ο καρκίνος του στόματος. Είναι δύσκολο να πούμε ποιο ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν θα πάθει καρκίνο του στόματος, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό - μεταξύ 40 και 50% όλων των περιπτώσεων και αυτό δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εκτιμά ότι το 90% των ανθρώπων με καρκίνο του στόματος (καρκίνος που προσβάλλει τα χείλη, τη γλώσσα, το λαιμό και το στόμα) έχει χρησιμοποιήσει τον καπνό σε κάποια μορφή. Ομοίως, ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος είναι έξι φορές υψηλότερος στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του στόματος εξαρτάται από το πόσο καιρό χρησιμοποιείτε τον καπνό - όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Κάπνισμα και η περιοδοντική νόσος

Τα τσιγάρα για το κάπνισμα δεν προκαλούν οδοντική αποσύνθεση, αλλά προκαλούν περιοδοντικές ή ερεθιστικές παθήσεις. Η απώλεια οστού είναι μέρος της περιοδοντικής νόσου. Αρχίζει ως φλεγμονή των ούλων. Στη φυσική και ατυχή αυτή εξέλιξη, το οστό που υποστηρίζει τις ρίζες των δοντιών φλεγμαίνει.

Υπάρχουν χειρουργικές και μη χειρουργικές θεραπείες για την αναστροφή ή επιβράδυνση της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου, αλλά χωρίς κατάλληλη θεραπεία, η ασθένεια των ούλων τελικά οδηγεί σε απώλεια των δοντιών και ζημιά στις γνάθους. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το κάπνισμα σχετίζεται με περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων περιοδοντικής νόσου.

Για την στοματική υγεία, ο καπνός δεν είναι ασφαλής

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διάφορες μορφές καπνού είναι "ασφαλέστερες" από άλλες. Ωστόσο, ο καπνός σε οποιαδήποτε μορφή παρουσιάζει κινδύνους. Είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιο είναι χειρότερο - όταν ο καπνός μασιέται, καπνίζεται ή εισπνέεται.

Το σίγουρο είναι ότι η τακτική έκθεση σε καπνό σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Οι καπνιστές πίπας μπορεί να μην καπνίζουν πολύ συχνά, αλλά μπορούν να κάνουν καρκίνο στα χείλη, καθώς κρατούν πάντα την πίπα στο ίδιο σημείο του χείλους. Επιπλέον, υπάρχει ένας μύθος ότι η μάσηση καπνού έχει λιγότερους κινδύνους, αλλά έχει αποδειχθεί με σαφήνεια ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Και οι άνθρωποι που μασούν καπνό, έχουν τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος από όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου καπνό. Τα άτομα που μασούν καπνό επίσης, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φθοράς των δοντιών επειδή μερικές ποικιλίες καπνού τσίχλας περιέχουν ζάχαρη για γλυκιά γεύση και η ζάχαρη αποτελεί πρωταρχική αιτία καταστροφής των δοντιών.

Προστατεύοντας την στοματική σας υγεία

Οι ακόλουθες τρεις αρχές μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της καλής στοματικής υγείας καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών:

Κόψε το κάπνισμα. Αφού σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος για προβλήματα στη στοματική σας υγεία μειώνεται σημαντικά. Και όσο περισσότερο παραμένετε μη καπνιστής, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος. Μια δεκαετία μετά την διακοπή, ο κίνδυνος για την περιοδοντική νόσος είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο ενός ατόμου που ποτέ δεν καπνίζει. Πολλοί οδοντίατροι αναλαμβάνουν τώρα την πρωτοβουλία να ρωτήσουν τους ασθενείς για τις συνήθειες καπνίσματος τους και μιλούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα ή την χρήση γενικά καπνού.

Κάνετε τακτικά οδοντιατρικούς ελέγχους. Όπως και με τους περισσότερους καρκίνους, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα. "Τα καλά νέα είναι ότι οι τακτικοί έλεγχοι από έναν οδοντίατρο είναι ένας καλός τρόπος για να προλάβουμε τον καρκίνο του στόματος νωρίς. Κάθε έλκος στο στόμα μπορεί να ελεγχθεί με βιοψία και μπορείτε να πάρετε μια διάγνωση. Όσο πιο γρήγορα αρχίζετε τη θεραπεία, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Βουρτσίστε σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περιοδοντική νόσο το αναπτύσσουν από το να μην βουρτσίζουν σωστά. Η θερμότητα και τα καρκινογόνα που υπάρχουν στα τσιγάρα και στον καπνό είναι επίσης βλαβερά για το στόμα και τα ούλα σας. Έτσι, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καπνό πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στο βούρτσισμα. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας παρακολουθήσει πως βουρτσίζετε για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε μια διεξοδική δουλειά.

Επισκεφθείτε τον Οδοντίατρο τακτικά

Η χρήση καπνού είναι μια τρομερά εθιστική συνήθεια, οπότε οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντιατυρο μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου των ούλων και των προκαρκινικών πληγών στο στόμα. Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος είναι οι χρόνιοι καπνιστές που δεν επισκέπτονται τακτικά τους οδοντιάτρους τους. Μέχρι τη στιγμή που ανιχνεύεται ο καρκίνος του στόματος, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι θεραπείες μπορεί να είναι πιο δύσκολες σε μεταγενέστερα στάδια. Η χειρουργική επέμβαση και οι θεραπείες με ακτινοβολία συχνά παραμορφώνουν και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μιλάτε και να τρώτε.

 
Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία
psclinic.gr