Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν είναι φάρμακο και όμως μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 11:49 Δεν είναι φάρμακο και όμως μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου
Η κατανόηση φαίνεται να παίζει ηγετικό ρόλο σε μία σχέση εμπιστοσύνης γιατρού ασθενών

Ένας φιλικός και προσιτός γιατρός θα μπορούσε να αναδειχθεί σε παράγοντα μείωσης έως και κατά 50% του κινδύνου θανάτου από σακχαρώδη διαβήτη εντός των επόμενων 10 ετών. Η εξήγηση; Οι ασθενείς που νιώθουν ότι ο γιατρός τους τους συμπονά τείνουν να είναι πιο δεκτικοί ως προς την εφαρμογή των συμβουλών του και τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ σε δημοσίευση που έγινε στο Annals of Family Medicine.

Η κατανόηση φαίνεται να παίζει κυρίαρχο ρόλο σε μία σχέση εμπιστοσύνης γιατρού ασθενών καθώς οι δεύτεροι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για κάθε πρόβλημα που χρειάζεται επίλυση.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Hajira Dambha-Miller δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτά τα πιο ανθρώπινα στοιχεία της φροντίδας υγείας ως προς τον σακχαρώδη διαβήτη ενδέχεται να είναι πιο σημαντικά για μακροχρόνια αποτελέσματα».

Η πιθανή επίδραση είναι σημαντική και μπορεί να συγκριθεί με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά χωρίς τις παρενέργειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους φακέλους υγείας 628 ατόμων από 49 μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ασθενείς είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο αξιολογούσαν τη συμπάθεια που εισέπρατταν από το γιατρό τους όπως επίσης και τις «εμπειρίες» τους από τον σακχαρώδη διαβήτη, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες οι οποίες αξιολογούσαν την συμπόνια του νοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων (συχνή επιπλοκή του διαβήτη) ή τους θανάτους από τους ασθενείς εντός των επόμενων δέκα ετών.

Μόλις το 19% των ασθενών βίωσε επεισόδιο κάποιας καρδιαγγειακής νόσου ενώ το 21% απεβίωσε από αιτίες όπως ο καρκίνος ή το έμφραγμα. Οι ασθενείς που εισέπρατταν περισσότερη συμπόνια από το ιατρικό προσωπικό έτειναν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ωστόσο αυτό δεν ήταν στατιστικά σχετικό. Όσοι ανέφεραν ότι είχαν έναν συμπονετικό γιατρό είχαν 40%-50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου την επόμενη δεκαετία συγκριτικά με εκείνους που είχαν ένα λιγότερο φιλικό γιατρό.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές σοβαρές εξηγήσεις για τα ευρήματα. Οι γιατροί που είναι πιο φιλικοί ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να πείσουν τους ασθενείς τους για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή την έναρξη της άσκησης.

Η κατανόηση των γιατρών ενδέχεται επίσης να αντανακλά στην ικανότητά τους να ακούν και να εμπιστεύονται τον ασθενή στην αποκάλυψη του τι είναι αληθινά λάθος κάτι που μπορεί ακολούθως να τους οδηγήσει στη σωστή θεραπεία.

Σύμφωνα με έρευνες οι ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακή πάθηση συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από τη νόσο.

πηγή: ygeiamou.gr