Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυκητιάσεις, μικροβιακές λοιμώξεις και ιώσεις του δέρματος το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 09:02 Μυκητιάσεις, μικροβιακές λοιμώξεις και ιώσεις του δέρματος το καλοκαίρι

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Μυκητιάσεις

Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία και η υπερβολική εφίδρωση τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοούν τις μυκητιάσεις του δέρματος.

Η πιο συχνή μυκητίαση είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση που εμφανίζεται με τη μορφή καφέ ή λευκών κηλίδων στον κορμό. Η αγωγή είναι συνήθως τοπική. Πιο σπάνια, απαιτείται αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα, όταν το εξάνθημα είναι εκτεταμένο. Οι καφέ κηλίδες εύκολα υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ οι λευκές συνήθως χρειάζονται μήνες μετά τη θεραπεία για να επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα. Η ποικιλόχρους πιτυρίαση συχνά υποτροπιάζει, καθώς αιτία της αποτελεί ο πιτυρόσπορος, ένας μύκητας που κατοικεί φυσιολογικά στο δέρμα.

Υπάρχουν όμως και οι μυκητιάσεις που οφείλονται σε μύκητες που τους αποκτούμε από το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα. Αυτές εμφανίζονται συνήθως στις πτυχές π.χ. στις μηρογεννητικές, στις μεσοδακτύλιες των ποδιών ή κάτω από το μαστό στις γυναίκες. Και σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος, ο ιατρός μπορεί να συστήσει είτε τοπική είτε συστηματική αγωγή.

Μικροβιακές λοιμώξεις και ιώσεις του δέρματος

Το καλοκαίρι αυξάνεται και η επίπτωση των μικροβιακών λοιμώξεων του δέρματος, με την αύξηση της συχνότητας των θυλακιτίδων και του μολυσματικού κηρίου.

Οι θυλακίτιδες αποτελούν φλεγμονές του θύλακα των τριχών και προκύπτουν λόγω των συνθηκών αυξημένης θερμοκρασίας, υγρασίας και εφίδρωσης. Συνήθως η τοπική θεραπεία είναι αρκετή για να βελτιωθούν γρήγορα.

Το μολυσματικό κηρίο συνήθως οφείλεται σε έναν κόκκο που πολλαπλασιάζεται με τις ευνοϊκές συνθήκες του καλοκαιριού και οδηγεί στην παραγωγή πύου, που όταν πήζει δίνει την εικόνα λιωμένου κεριού. Συνιστάται αντιβιοτική αγωγή συνήθως από το στόμα και αποφυγή για λίγες ημέρες της θάλασσας και των αθλοπαιδιών.

Η κύρια καλοκαιρινή ίωση που οι καλοκαιρινές συνθήκες ευνοούν είναι οι μυρμηγκιές και ιδιαίτερα των πελμάτων, επειδή εκθέτουμε τα πόδια μας γυμνά σε κοινόχρηστους χώρους. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι εμφανίζονται συχνά μήνες μετά τη μόλυνση ως επώδυνες βλάβες στο πέλμα. Θεραπεία των μυρμηγκιών είναι η καταστροφή με τοπική επίθηξη οξέων ή με ιατρικές πράξεις όπως η κρυοθεραπεία και ο καυτηριασμός με λέιζερ.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

Για να αποφύγετε τόσο τις μυκητιάσεις όσο και τις μικροβιακές λοιμώξεις και ιώσεις του δέρματος, αρκεί να ακολουθήσετε τους παρακάτω απλούς κανόνες υγιεινής:

  • Αλλαγή του μαγιό κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, εκτός αν σκοπεύετε να ξαναμπείτε σύντομα.

  • Πολύ καλό σκούπισμα με την πετσέτα των δακτύλων των ποδιών και των πελμάτων μετά από κάθε επαφή με το νερό, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω η υγρασία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και γενικότερα μικροβίων.

  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου που περπατάτε χωρίς παντόφλες, ειδικά όταν κυκλοφορείτε γύρω από πισίνα.

  • Καλό είναι να μην κάθεστε με το μαγιό ή γυμνοί, επάνω σε ξαπλώστρες, βότσαλα ή άμμο χωρίς να βάλετε από κάτω μία δική σας, καθαρή ψάθα ή πετσέτα.

  • Καλό είναι να ξεβγάζεστε με γλυκό νερό αμέσως μετά την θάλασσα ή την πισίνα.

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος