Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίμα στα κόπρανα - Οι πιο συχνές αιτίες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 12:32 Αίμα στα κόπρανα - Οι πιο συχνές αιτίες

Του χειρουργού Γεωργίου Θ. Λιάγκου

Η παρατήρηση αίματος στα κόπρανα είναι μία κατάσταση η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ανθρώπους που εκδηλώνεται. Μπορεί να είναι εμφανείς στο χαρτί υγείας ή ακόμη και στη λεκάνη και άλλοτε η ποσότητα του αίματος είναι τόση μικρή που δεν είναι ορατή (μικροσκοπική) και η διάγνωσή της γίνεται με ειδικές εξετάσεις. Η εμφάνιση αίματος δεν σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς πολλές φορές οφείλεται στην λήψη αντιπηκτικών σκευασμάτων ή ασπιρίνης και πολλές φορές, δίνεται η λανθασμένη εντύπωση από την φυσιολογική αλλαγή του χρώματος των κοπράνων, που προκαλείται από διάφορες τροφές, όπως παντζάρια.

Πιθανά αίτια

  • Αιμορροϊδοπάθεια: Το συχνότερο αίτιο αποτελούν οι εσωτερικές αιμορροΐδες, ιδίως στα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικά αγγειακά πλέγματα στην περιοχή του πρωκτού και χρησιμεύουν για την προστασία του σφιγκτήρα μυ και για την λειτουργία της αφόδευσης. Όταν τραυματιστεί το τοίχωμα που καλύπτει το αγγειακό πλέγμα (βλεννογόνος) εκδηλώνεται η αιμορραγία η οποία συνήθως επισχέεται από μόνη της. Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας πλέον εστιάζεται σε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους χωρίς πρόκληση τραύματος στην ευαίσθητη περιοχή του πρωκτού. Η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους RBL χωρίς αναισθησία σε επίπεδο ιατρείο, η χρήση των Υπερήχων με αιμορροϊδοπλαστική και η χρήση Laser τελευταίας γενιάς αποτελούν δοκιμασμένους μεθόδους με άριστα αποτελέσματα.
  • Ραγάδα πρωκτού (δακτυλίου): Πρόκειται για ρήξη του τοιχώματος του πρωκτού και συμβαίνει ιδίως σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Χαρακτηριστικό της είναι ο έντονος πόνος που αρχίζει με την αφόδευση και που μπορεί να διαρκεί έως και αρκετές ώρες μετά. Αν ο ασθενής λάβει σωστές οδηγίες για την καθημερινή του υγιεινή και διατροφή, καθώς και την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, προτού δημιουργηθούν χρόνιες αλλοιώσεις (έναρξη συμπτωμάτων < 1 μήνα), η πιθανότητα επούλωσης είναι αρκετά μεγάλη. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση botox και η εξάγχωση με Laser αποτελούν σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.
  • Εκκολπωματική νόσος: Τα εκκολπώματα είναι μικροί θύλακες που προβάλλουν από το τοίχωμα του παχέος εντέρου. Είναι συχνά κυρίως στις μεγάλες ηλικίες (>60 ετών) και εμφανίζονται συχνότερα στο σιγμοειδές κόλον.
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Είναι κυρίως η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος του Crohn, που προκαλούν βλάβες στο εντερικό τοίχωμα. Πρόκειται για παθήσεις που αρχικά αντιμετωπίζονται συντηρητικά.
  • Πολύποδας Παχέος Εντέρου: Ονομάζεται κάθε μάζα εντός του αυλού του εντέρου που αναπτύσσεται μη φυσιολογικά. Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθεια, για το λόγο αυτό η πρώιμη ανίχνευση και αφαίρεσή τους είναι ζωτικής σημασίας.
  • Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και του Ορθού: Η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα είναι ένα από τα βασικότερα προειδοποιητικά σημάδια για και ειδικότερα αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως: δυσκοιλιότητα, εναλλαγές διαρροϊκών κενώσεων με δυσκοιλιότητα, επίμονο κοιλιακό άλγος και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις κοινωνίες της Δύσης (3η σε συχνότητα κακοήθεια). Η πρόληψη δύναται να γίνει με ενδοσκοπικούς μεθόδους (ολική κολονοσκόπηση). Η διάγνωση στα πρώιμα στάδια είναι εξίσου σημαντική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμος. Η εφαρμογή της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής επί ενδείξεων προσφέρει στον ασθενή πολλά πλεονεκτήματα.

Τι κάνουμε στην περίπτωση απώλειας αίματος

Σπάνια η αρχική εκδήλωση της αιμορραγίας από την περιοχή του πρωκτού και του παχέος εντέρου μπορεί να είναι απειλητική. Συνήθως περιορίζεται αυτόματα και δεν χρειάζεται πανικός. Οι παραπάνω παθήσεις πλέον είναι εύκολα ιάσιμες, εφόσον η διάγνωση τους γίνει σε πρώιμο στάδιο. Για το λόγο αυτό, μόλις διαπιστώσετε αίμα στα κόπρανα, είναι σημαντικό να ζητήσετε άμεσα τη συμβουλή του ειδικού.

 

Γεώργιος Θ. Λιάγκος 
Γενικός Χειρουργός Λαμία & Αθήνα
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Γενικός Χειρουργός Metropolitan Hospital
Μ: 6936994993 Τ: 2231118070
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας

www.liagkos-surgery.gr