Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριχόπτωση ή Τελογενής αλωπεκία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 08:12 Τριχόπτωση ή Τελογενής αλωπεκία

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Τριχόπτωση και κύκλος ζωής της τρίχας.

Η αλωπεκία είναι ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για την τριχόπτωση. Είναι φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να χάνει καθημερινά από 30 έως 150 τρίχες την ημέρα από το τριχωτό της κεφαλής του. Αυτός ο αριθμός των τριχών που χάνεται είναι μέρος του κύκλου ζωής των τριχών. Οι τρίχες μεγαλώνουν αυτόματα ξανά, οπότε ο συνολικός αριθμός τους στο τριχωτό της κεφαλής παραμένει σταθερός. Τελογενής αλωπεκία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μία αξιόλογη αύξηση του ρυθμού με τον οποίο πέφτουν οι τρίχες. Μία αυξημένη αναλογία τριχών μεταπίπτουν από το στάδιο ανάπτυξης (αναγενές στάδιο) στο στάδιο απόπτωσης (τελογενές στάδιο). Φυσιολογικά, ένα 10% των τριχών της κεφαλής βρίσκεται πάντοτε στο τελογενές στάδιο. Ωστόσο, στην τελογενή αλωπεκία, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% ή και περισσότερο. Η μεταβολή αυτή συμβαίνει ξαφνικά και συνήθως τρεις μήνες μετά από κάποιο έντονο στρες.

Τι την προκαλεί;

Η αυξημένη απόπτωση των τριχών οφείλεται σε διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ζωής των τριχών.

Συνήθεις λόγοι που πυροδοτούν την τελογενή αλωπεκία είναι: η γέννηση ενός παιδιού, ένα σοβαρό τραύμα ή κάποια ασθένεια, ένα έντονα στρεσογόνο συμβάν στη ζωή ενός ατόμου (όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου), η μεγάλη απώλεια βάρους και μία εξαντλητική δίαιτα, ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα που επηρέασε το τριχωτό της κεφαλής, η έναρξη ενός νέου φαρμάκου ή η διακοπή μίας ορμονικής θεραπείας. Στο 30% περίπου των περιπτώσεων με τελογενή αλωπεκία δεν ανευρίσκεται προφανής αιτία.

Είναι κληρονομική;

Όχι. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χάνουν μαλλιά σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι συνήθως. Αυτή η παρατήρηση γίνεται μετά το λούσιμο συνήθως. Περισσότερες τρίχες είναι εμφανείς στο σιφόνι της μπανιέρας ή στη βούρτσα. Κάποιοι άλλοι θα παρατηρήσουν αυξημένο αριθμό τριχών στο μαξιλάρι όταν ξυπνούν ή σε όλο το σπίτι. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, γνωστή ως τριχοδυνία.

Με τι μοιάζει;

Η απώλεια των τριχών συνήθως συμβαίνει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Το πάχος των τριχών ελαττώνεται από τα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των μαλλιών.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εξέταση από τον ειδικό Δερματολόγο και στο ακριβές ιστορικό.Οι τρίχες μπορεί να τραβηχτούν από το Δερματολόγο, ώστε να διαπιστώσει εάν αυξημένη ποσότητα τριχών θα αποπέσει με αυτή τη διαδικασία. Ιδανικά το άτομο δεν θα πρέπει να έχει λούσει τα μαλλιά του 48 ώρες πριν από αυτή τη δοκιμασία.

Μπορεί να θεραπευθεί;

Η τελογενής αλωπεκία συνήθως υποχωρεί εντελώς χωρίς καμία παρέμβαση. Δεδομένου ότι η συνήθης φυσιολογική διάρκεια του τελογενούς σταδίου του κύκλου ζωής των τριχών είναι 3-6 μήνες, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα συνήθως οι τρίχες θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά (δηλαδή θα μπουν στο αναγενές στάδιο). Ωστόσο, ανάλογα με το μήκος των τριχών, μπορεί να πάρει αρκετούς περισσότερους μήνες μέχρι ο συνολικός όγκος των μαλλιών να επανέλθει σταδιακά στο φυσιολογικό. Η τελογενής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο μέλλον, ιδίως αν επιμείνει η υποκείμενη αιτία. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον διαρκεί πάνω από 6 μήνες, ονομάζεται χρόνια τελογενής αλωπεκία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Συνήθως δεν απαιτείται καμία αγωγή για την τελογενή αλωπεκία, αφού οι τρίχες θα επανέλθουν εφόσον πάψει να υφίσταται η αιτία που την πυροδότησε. Η λήψη κάποιας θεραπείας δε θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Εξετάσεις αίματος μπορούν να γίνουν για να αποκλειστούν άλλες αιτίες απώλειας τριχών, όπως κάποια θυρεοειδοπάθεια ή η σιδηροπενική αναιμία.

Άλλοι τύποι τριχόπτωσης

Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες αραίωσης των τριχών (όπως η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία), οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν με παρόμοιο τρόπο με την τελογενή αλωπεκία.

Ατομική φροντίδα

  • Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη υποστροφή της τελογενούς αλωπεκίας. Το τσιγάρο περιέχει βαρέα μέταλλα που μπορεί να επιδεινώσουν την απώλεια των τριχών.

  • Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Προτιμήστε τροφές που περιέχουν: σίδηρο, πρωτεΐνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ληφθούν, αν η δίαιτά σας είναι ελλιπής στις προαναφερθείσες τροφές. 

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος