Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΦΕΨΥ: «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 09:54 ΦΕΨΥ: «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας»

Η 10η Οκτωβρίου, από το 1994, έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η φετινή ημέρα έχει ως σύνθημα «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας» με στόχο την κινητοποίηση όλων για αντιμετώπιση του σκληρού αυτού φαινομένου.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά πάνω από 4.200 άτομα αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2016 και το 2014 να καταγράφεται ρεκόρ 565 αυτοκτονιών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο άνθρωπος που σκέφτεται την αυτοκτονία νιώθει μόνος, αδύναμος, ανήμπορος χωρίς να μπορεί να ελέγξει τα γεγονότα. Όλα τα πράγματα για αυτόν είναι είτε θετικά είτε αρνητικά χωρίς διαβαθμίσεις. Συχνά το άτομο που σκοπεύει να προβεί στο απονενοημένο διάβημα παρουσιάζει συμπεριφορές όπως η έκφραση συναισθημάτων ενοχής, απελπισίας, οργής, θυμού ή παγίδευσης σε "αδιέξοδες" καταστάσεις. Απομονώνεται από το κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον, παρουσιάζει υπερβολικό άγχος και ξαφνικές εναλλαγές διάθεσης. Ενδεχομένως, να κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, ενώ δεν το συνήθιζε, να εμφανίζει διαταραχές ύπνου και όρεξης.

Οι αυτοκτονίες και οι αυτόχειρες από την κοινωνία αντιμετωπίζονταν και αντιμετωπίζονται ως κοινωνικό ταμπού. Δύσκολα οι άνθρωποι μιλούν για την αυτοκτονία και πολλοί έχουν λανθασμένες αντιλήψεις. Η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί, γι ‘αυτό όλες οι προσπάθειες χρειάζεται να επικεντρωθούν στην πρόληψη. Είναι χρέος όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στον συνάνθρωπο και να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις. Έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για τη Φθιωτική Εταιρία Ψυχικής Υγείας
Το Επιστημονικό Προσωπικό