Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το κοινωνικό στίγμα του υπέρβαρου ατόμου και οι καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 16:02 Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το κοινωνικό στίγμα του υπέρβαρου ατόμου και οι καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία

Η 11η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

Το στίγμα για την παχυσαρκία εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και τα Μέσα έχουν αναγνωριστεί ως ένας από τους κύριους “ενόχους”. Ο τρόπος που τα ΜΜΕ “απεικονίζουν” τα πρότυπα εξωτερικής ομορφιάς ενισχύουν τα ανακριβή και αρνητικά στερεότυπα σχετικά με το σωματικό βάρος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε στίγμα βάρους.

Ουσιαστικά, το στίγμα βάρους αναφέρεται στην αρνητική συμπεριφορά και στάση που απευθύνεται σε άτομα αποκλειστικά λόγω του βάρους τους. Αυτό το στίγμα βάρους έχει τη δυνατότητα υπονόμευσης της συνολικής υγείας των ατόμων αυτών.

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει το στίγμα του βάρους;

Το στίγμα του σωματικού βάρους μπορεί να αντιμετωπιστεί φέρνοντας μια αλλαγή στη γενική στάση απέναντι στο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία. Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στη γλώσσα που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους. Για να έχουμε έναν συνολικό και εκτεταμένο αντίκτυπο των στόχων για κάθε Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, πρέπει να εργαστούμε για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την παχυσαρκία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο επίπεδο σεβασμού και συμπάθειας με τους άλλους. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να βοηθηθούν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έχουν φτάσει στο δρόμο τους λόγω του στίγματος του βάρους. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στους παχύσαρκους να έχουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται για την κατάσταση της υγείας τους.

Επίσης, στην Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας είναι σημαντικό οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να αναγνωρίσουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της υποστήριξης και της αποτελεσματικότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της διάγνωσης της παχυσαρκίας.

Το 40% ΟΛΩΝ των καρκίνων συνδέεται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία

Το 40% όλων των καρκίνων σχετίζεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο Vital Signs, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι καρκίνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν το βάρος του ατόμου διατηρηθεί υπό έλεγχο.

Το υπερβολικό βάρος ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 25 και 29,9 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και η παχυσαρκία ορίζεται ότι ως ΔΜΣ από 30 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και άνω. Μπορείτε να υπολογίσετε άμεσα τον δικό σας ΔΜΣ με ένα κλικ ΕΔΩ, στο μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους 13 τύπους καρκίνου που παραδοσιακά συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Έναν τύπο καρκίνου του οισοφάγου (οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα)
  • Μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του ενδομητρίου
  • Καρκίνος της χοληδόχου κύστης και
  • Καρκίνος του στομάχου (γαστρικός καρκίνος)

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν τους ακόλουθους καρκίνους:

  • Καρκίνος στα νεφρά
  • Καρκίνος του ήπατος
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς
  • Καρκίνος των ωοθηκών και
  • Καρκίνος του παγκρέατος

Η έκθεση εξέτασε επίσης το μηνιγγίωμα, το οποίο είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος τύπος όγκου στον εγκέφαλο και το πολλαπλό μυέλωμα. Σύμφωνα με το φύλο, περισσότεροι καρκίνοι συνδέονταν με την παχυσαρκία στις γυναίκες παρά στους άντρες. Ειδικότερα, το 55% των καρκίνων που προσβάλλουν τις γυναίκες και το 24% εκείνων που προσβάλλουν άντρες, συνδέθηκαν με την παχυσαρκία.

Πηγή: iatropedia.gr