Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και AIDS

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 10:00 Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και AIDS

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα ονομάζονται τα νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης των νοσημάτων αυτών είναι μέσω του αίματος (πχ από μολυσμένη σύριγγα, μετάγγιση αίματος) ή από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλοί διαφορετικοί μικροοργανισμοί (βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα, μύκητες, παράσιτα) θεωρείται ότι προκαλούν τις λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι γνωστό, εδώ και αιώνες, ότι μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς  προκαλούν αφροδίσια νοσήματα, όπως η σύφιλη και η γονόρροια. Ωστόσο, κάποια άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν αναγνωριστεί πιο πρόσφατα, εδώ και λίγες μόνο δεκαετίες, όπως ο ιός HIV.

Λόγω του ότι η παρουσία ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος επιδρά σε όλον τον κοινωνικό περίγυρο του πάσχοντα, εξαιτίας της δυνητικής μετάδοσής του, η ενημέρωση, ο προληπτικός έλεγχος, η διάγνωση και η ταχεία έναρξη φαρμακευτικής αγωγής αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσής του.

AIDS ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας

Το AIDS είναι μία από τις σημαντικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περίπου 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι φορείς του ιού το 2015 υπολογίζονταν σε 78.000.000.

Το AIDS αποτελεί ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τον ιό HIV (HIV: Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) ο οποίος πιθανότατα προήλθε από την Κεντρική Αφρική.

Ο ιός HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη στιγμή που θα εισχωρήσει στον οργανισμό, περνά στο αίμα. Εκεί εισέρχεται στα κύτταρα που ρυθμίζουν την άμυνα του οργανισμού, ειδικά σε αυτά που έχουν σαν αποστολή τους να τον πολεμήσουν.

Το AIDS δε μεταδίδεται, όπως το συνάχι ή η γρίπη. Μεταδίδεται αποκλειστικά με το αίμα και το σπέρμα και όχι μέσα από τις πράξεις της καθημερινής ζωής. Για να γίνει μολυσματικός ο ιός πρέπει να παραχθεί σε σημαντικές ποσότητες μέσα στον οργανισμό. Φαίνεται εξάλλου ότι, αν μια μικρή πληγή έρθει σε επαφή με μολυσμένο από τον ιό αίμα, δεν αρκεί για να μεταδώσει την ασθένεια.

Ο ιός δε μεταδίδεται με τις καθημερινές πράξεις. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις χειραψίες, τα φιλιά στο μάγουλο, ούτε τα χάδια, τα σταγονίδια σάλιου από το στόμα του συνομιλητή, τα σκεύη (πιάτα, σερβίτσια και ποτήρια, ακόμα και όταν δε γίνεται σωστά το πλύσιμό τους), τα κλινοσκεπάσματα, τις δημόσιες τουαλέτες, τα ντους, τις πισίνες, το φαγητό ιδιαίτερα σε καντίνες, ούτε τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Ο ιός δε μεταδίδεται ούτε από τις μύγες ή τα τσιμπήματα των κουνουπιών, ούτε από την επαφή με οικόσιτα ζώα. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι γενικά να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν το φαγητό, η τακτική αλλαγή ρούχων, σεντονιών κτλ.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την ασθένεια του AIDS από το φορέα του ιού HIV, δηλαδή το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Η ασθένεια του AIDS δεν ταυτίζεται με τον ιό και ουσιαστικά αποτελεί το επόμενο βήμα της μόλυνσης από τον ιό. Επέρχεται μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ολοκληρωτικά συντριβεί. Μόνο ένα ποσοστό των φορέων του ιού θα αναπτύξει τελικά AIDS.

Από το 1981 που απομονώθηκε ο ιός HIV ξέρουμε πώς δρα και πώς μεταδίδεται. Απομένει τώρα να λύσουμε το πρόβλημα της εφαρμογής στην πράξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας, ικανής να αντιμετωπίσει τον ιό στους σημερινούς ασθενείς και ένα εμβόλιο που να προστατεύει το σύνολο του πληθυσμού.

Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο ασχολούνται σήμερα με αυτό. Μέχρι να βρεθεί η λύση, μόνο τα μέτρα συλλογικής και ατομικής πρόληψης, στηριγμένα σε σαφή πληροφόρηση και στις προσπάθειες του καθενός μας, μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι μια ευκαιρία να ενημερωθεί το κοινό σε μία ευρεία, παγκόσμια κλίμακα σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και να τιμηθούν τα σπουδαία επιτεύγματα της ιατρικής που πλέον προσφέρουν ποικίλες εναλλακτικές πρόληψης της ασθένειας και μέσα αντιμετώπισης και ανακούφισης των έντονων και σοβαρών συμπτωμάτων της. Επιπλέον, βασική επιδίωξη της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι να στηρίξει ηθικά τους φορείς του ιού και να τους παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με επιμονή και σθένος την ασθένειά τους.

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου