Μετά από 28 χρόνια διπλωμένος στην μέση από τρομερή αρθρίτιδα στάθηκε ξανά ευθυτενής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 21:33 Μετά από 28 χρόνια διπλωμένος στην μέση από τρομερή αρθρίτιδα στάθηκε ξανά ευθυτενής
Αυτές οι εικόνες δείχνουν έναν ασθενή που τον έλεγαν «ο διπλωμένος άνθρωπος», ο οποίος είναι πλέον σε θέση να σταθεί ξανά όρθιος κι ευθυτενής, αφότου μια τρομερά επιθετική μορφή αρθρίτιδας τον είχε αναγκάσει να ζει επί 28 χρόνια με πρόσωπό του να πιέζεται στους μηρούς του.

Οι γιατροί στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης Σενζέν, που βρίσκεται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας, «έσπασαν και ανασκεύασαν» ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη του 46χρονου σήμερα Li Hua μέσα από μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών χειρουργικών επεμβάσεων.

αρθρίτιδα
Ο Li Hua πριν από τις επεμβάσεις

Ο Li είχε διαγνωσθεί με αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα το 1991 σε νεαρή ηλικία 18 ετών. Έκτοτε ο πόνος στις αρθρώσεις τον ανάγκασε να διπλώνει ολοένα και περισσότερο στην μέση.

Η οικογένειά του, από την πόλη Yongzhou στην επαρχία Χουνάν της Κεντρικής Κίνας, δεν είχε τα οικονομικά μέσα για να βρει πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα και έτσι ο Λι βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην ηλικιωμένη μητέρα του, που έγινε κάτι σαν νοσοκόμα πλήρους απασχόλησης για εκείνον.

Οι εικόνες του ασθενούς δείχνουν πως ολόκληρο το άνω μέρος του σώματος διπλώνεται προς τα κάτω άκρα του σε μια μόνιμη στάση που μοιάζει με ακραία στάση της γιόγκα.

Οι γιατροί περιέγραψαν τη σοβαρή παραμόρφωση της σπονδυλικής του στήλης ως «τριών επιπέδων»: από το πηγούνι προς το στήθος, από το στέρνο προς το στόμα και από το πρόσωπο προς τον μηρό.

αρθρίτιδα
Ο Li Hua στέκεται όρθιος κι ευθυτενής για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια μετά από τις επιτυχημένες επεμβάσεις που του έγιναν
 
αρθρίτιδα
Ο Li ξαπλωμένος ανάσκελα μετά από τις επεμβάσεις

Ο Λι, ο οποίος δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος ή να ξαπλώσει ανάσκελα, δήλωσε ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε σημείο που ακόμα και το να φάει ή να πιεί ήταν πραγματικός αγώνας.

Ωστόσο, όταν ζήτησε ιατρική φροντίδα στην επαρχία που ζούσε το 2018, του αρνήθηκαν κάποια χειρουργική επέμβαση με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην σπονδυλική του στήλη εμπεριείχε πολύ υψηλό κίνδυνο για τη ζωή του.

αρθρίτιδα
Πώς ήταν το άνω τμήμα του κορμού του Li πριν από τις επεμβάσεις

Τον Μάιο του 2019, η οικογένεια του Λι συναντήθηκε με τον καθηγητή Tao Huiren, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής σπονδυλικής στήλης και Ορθοπεδικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Shenzhen.

Ο καθηγητής Τάο είχε χειρουργήσει κι άλλους ασθενείς με «παρόμοιες σπονδυλικές στήλες», αλλά καμία άλλη περίπτωση δεν ήταν τόσο σοβαρή. Αποδέχτηκε την πρόκληση, επικαλούμενος κρίσιμη απειλή για τη ζωή του Λι, αν η πίεση στην καρδιά και στους πνεύμονές του δεν υποχωρούσε σε μια πρώτη -από τις πολλές που ακολούθησαν- διεπιστημονικές διαβουλεύσεις τον Ιούνιο του 2019.

αρθρίτιδα
Ο Li πάλευε ακόμα και να φάει ή να πιει οτιδήποτε
 
αρθρίτιδα
Ο Li πριν διαγνωστεί με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Ο γιατρός είπε: "Σε ένα πιο σύνηθες περιστατικό ένας ασθενής θα μπορούσε τουλάχιστον να ανυψώσει το κεφάλι του, αλλά ο Λι δεν μπορούσε να κάνει ούτε αυτό. Υπήρχε ένα κενό μόλις 5 εκατοστών ανάμεσα στο πηγούνι και στους μηρούς του. Η μόνη μας επιλογή ήταν να σπάσουμε τα οστά του ένα προς ένα: μηρός, αυχενικοί σπόνδυλοι, θωρακικοί σπόνδυλοι, οσφυϊκοί σπόνδυλοι και στη συνέχεια να ισιώσουμε ολόκληρη τη σπονδυλική του στήλη. Οι κίνδυνοι ήταν 20 έως 30 φορές μεγαλύτεροι από τις συνήθεις περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη και οι πιθανότητες να γίνει παραπληγικός ήταν επίσης πολύ υψηλές".

Κατά τη διάρκεια του τετραφασικού χειρουργικού σχεδίου, ο Λι μπόρεσε σταδιακά να καθίσει, στη συνέχεια να σηκώσει το κεφάλι του και μετά να ξαπλώσει.

Οι μετεγχειρητικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο δείχνουν ότι ολόκληρο το σώμα του Li έχει πλέον ξεδιπλώσει, επιτρέποντάς του να ξαπλώσει, να καθίσει και να σταθεί ίσια για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

Τώρα είναι σε θέση να περπατήσει με λίγη βοήθεια, αλλά ο καθηγητής Tao λέει ότι θα ανακτήσει πλήρως την κανονική του κίνηση μετά από δύο έως τρεις μήνες φυσικοθεραπείας.

Ο γιατρός είπε: "Φυσικά δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα πάρα πολύ ακραίο όπως… πυγμαχία ή τένις, αλλά όλες οι τυπικές σωματικές κινήσεις δεν θα είναι πρόβλημα πια για εκείνον".

Ο ίδιος ο Li είπε: "Δεν θα υπήρχε καμία θεραπεία για μένα χωρίς τον γιατρό Tao, είναι ο σωτήρας μου και η ευγνωμοσύνη μου προς αυτόν έπεται μόνος εκείνης προς την μητέρα μου".

Το νοσοκομείο περιέγραψε την περίπτωση του Li ως το χειρουργικό ισοδύναμο του ανέβει κανείς στην κορυφή του Έβερεστ. Ήταν η πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία της Κίνας που τέτοιας έκτασης σοβαρές παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη επιδιορθώνονται.

Πηγές: iatropedia.gr, https://www.ladbible.com, https://metro.co.uk

Προσαρμοσμένη αναζήτηση