Ραγάδα πρωκτού: Συμπτώματα και θεραπεία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 10:50 Ραγάδα πρωκτού: Συμπτώματα και θεραπεία

Του χειρουργού Γεωργίου Θ. Λιάγκου

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα του δακτυλίου πρόκειται για μία πληγή στην περιοχή του πρωκτού. Αποτελεί το συχνότερο αίτιο πόνου στην περιοχή, που είναι οξύς και συχνά διαρκεί αρκετές ώρες μετά από την αφόδευση. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος ώστε ο ασθενής φοβάται να προκαλέσει αφόδευση και παθαίνει δυσκοιλιότητα με αποτέλεσμα ο σπασμός του σφιγκτήρα μυ να γίνεται χειρότερος και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Ταξινόμηση

  • Οξεία ραγάδα, διάστημα συμπτωμάτων μικρότερο των 6 εβδομάδων
  • Χρόνια ραγάδα, διάστημα συμπτωμάτων μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων

Αιτίες που την δημιουργούν

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κυριότερη αιτία και δευτερευόντως η επίμονη διάρροια μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα. Η υγιεινή στην περιοχή πρέπει να είναι προσεκτική και η κατάχρηση πολλές φορές αντισηπτικών και η χρήση χαρτιού (ή τα γνωστά σε όλους μωρομάντηλα) έχουν αρνητικές συνέπειες. Άλλες σπανιότερες αιτίες αποτελούν ο τραυματισμός της περιοχής, οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, (Ελκώδης κολίτιδα και Νόσος Crohn), ο καρκίνος του πρωκτού και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.       

Συμπτώματα ασθενούς

  • Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του δακτυλίου που ξεκινά με  την αφόδευση και μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες. Πολλοί ασθενείς παραπονούνται πως ο πόνος είναι τόσο έντονος που δεν μπορούν να καθίσουν
  • Πιθανά μικρή απώλεια αίματος στα κόπρανα ή το χαρτί υγείας
  • Περιπρωκτικός κνησμός (φαγούρα), σε χρόνιες κυρίως περιπτώσεις

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στις πληροφορίες του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με επισκόπηση ή την δακτυλική εξέταση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε ύπαρξη οξείας ραγάδας η δακτυλική εξέταση θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο.

Η μανομετρία του δακτυλίου συνιστάται σε ομάδες ασθενών, των οποίων η λειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού μπορεί να είναι επηρεασμένη (πολύτοκες γυναίκες, ηλικιωμένοι ασθενείς) και η θεραπεία τότε πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε να μην οδηγήσει σε ακράτεια αερίων ή κοπράνων.

Θεραπεία
Η θεραπευτική προσέγγιση της ραγάδας είναι, είτε συντηρητική είτε χειρουργική και βασίζεται στη λύση του σπασμού του σφικτήρα του πρωκτού και στην καταστροφή του παθολογικού ιστού, ώστε να ελαττωθεί ο πόνος και να επιτευχθεί η επούλωση της πληγής.

Οι οξείες ραγάδες ανταποκρίνονται συχνά στην συντηρητική αγωγή.

Συντηρητική θεραπεία

  • Η συντηρητική θεραπεία θα βασιστεί στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας που αποτελεί και το αίτιο στις περισσότερες περιπτώσεις. Συστήνεται διατροφή με προσεκτική αναλογία φυτικών ινών (χόρτα, φρούτα, σαλάτες) και αυξημένη πρόσληψη ύδατος. Υπακτικά σκευάσματα δίνονται κατά περίπτωση.
  • Συστήνεται καλή υγιεινή της περιοχής με πλύσιμο μετά από κάθε κένωση με χλιαρό προς ζεστό νερό.
  • Τοπικές αναλγητικές αλοιφές χρησιμοποιούνται μετά την κένωση για να μειώσουν τον πόνο.
  • Σκευάσματα του εμπορίου λόγω της κορτιζόνης που περιέχουν χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Εφαρμογή υπόθετων υαλουρονικού οξέος.
  • Τοπική εφαρμογή αλοιφών με νιτρώδη και αναστολείς του ασβεστίου. Η σωστή εφαρμογή τους στην περιοχή είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπεία της ραγάδας, καθώς και για την αποφυγή εμφάνισης πονοκεφάλου, που αποτελεί την πιο ενοχλητική παρενέργεια και την συχνότερη αιτία διακοπής τους. Η σωστή εφαρμογή επιτυγχάνει ύφεση των συμπτωμάτων την πρώτη βδομάδα και η θεραπεία διαρκεί έως και 2 μήνες.
  • Η τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης (BOTOX) σε συγκεκριμένες θέσεις του πρωκτικού σωλήνα προκαλεί μείωση της πίεσης του σφιγκτηριακού μηχανισμού οδηγώντας την ραγάδα σε επούλωση. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 80%. Η παροδική ακράτεια αποτελεί την κύρια παρενέργεια της μεθόδου και εμφανίζεται σε ποσοστό 5-10%.

Χειρουργική θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή στις χρόνιες περιπτώσεις, στις οποίες έχει προλάβει να δημιουργηθεί υπερτροφικός ιστός, έχει φτωχά αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς και σ' εκείνες που έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Oι παλαιότερες τεχνικές είναι η διαστολή κατά Lord και η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Η σύγχρονη θεραπεία που είναι ελάχιστα επεμβατική είναι η εξάχνωση της ραγάδας με Laser. Tα πλεονεκτήματά της είναι πως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές είναι μηδαμινή.

Γεώργιος Θ. Λιάγκος 
Γενικός Χειρουργός Λαμία & Αθήνα
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Γενικός Χειρουργός Metropolitan Hospital
Μ: 6936994993 Τ: 2231118070
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας

www.liagkos-surgery.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση