Οι τρεις καλύτερες βιταμίνες για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 15:34 Οι τρεις καλύτερες βιταμίνες για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, πλουσίων σε ορισμένες βιταμίνες, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό να καταπολεμά καλύτερα τις λοιμώξεις.

Οι παλιοί έλεγαν «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά ως φαίνεται μόνο του δεν αρκεί για την προστασία από τις λοιμώξεις. Χρειαζόμαστε επίσης τα πορτοκάλια, το κοτόπουλο και το… σπανάκι, καθώς είναι πλούσια σε ορισμένες βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποιες είναι αυτές οι βιταμίνες, ποια τρόφιμα τις περιέχουν και τι άλλο πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε γερό ανοσοποιητικό.

Βιταμίνη C

Είναι από τα σημαντικότερα «τονωτικά» για το ανοσοποιητικό. Η έλλειψή της αυξάνει τις πιθανότητες νοσήσεως. Καλές πηγές της είναι, μεταξύ άλλων:

  • Τα πορτοκάλια
  • Τα γκρέιπφρουτ (προσοχή αν παίρνετε φάρμακα)
  • Τα μανταρίνια
  • Οι φράουλες
  • Το σπανάκι
  • Το  μπρόκολο
  • Οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
  • Το κατσαρό λάχανο
  • Το κουνουπίδι

Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων είναι σημαντική, διότι ο οργανισμός δεν παράγει ούτε αποθηκεύει τη βιταμίνη C.

Βιταμίνη Β6

Είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των βιοχημικών αντιδράσεων του ανοσοποιητικού. Στις καλές πηγές της συμπεριλαμβάνονται το κοτόπουλο και τα ψάρια του γλυκού νερού, όπως ο σολομός και ο τόνος.

Η βιταμίνη Β6 ανευρίσκεται επίσης στα πράσινα λαχανικά, στο χοιρινό κρέας, τη γαλοπούλα, τις μπανάνες και τα ρεβύθια.

Βιταμίνη Ε

Είναι μία πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία, που βοηθεί τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τρόφιμα πλούσια σε αυτήν είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το σπανάκι.

Βάλτε στη ζωή σας χρώμα

Οι προαναφερθείσες πηγές είναι ενδεικτικές. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν τις βιταμίνες αυτές. Για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψή τους μέσω της διατροφής, η κυρία Zumpano συνιστά να καταναλώνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. «Όσο πιο πολύχρωμα είναι τα είδη που επιλέγετε, τόσο το καλύτερο», λέει.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να κάνετε συνήθεια την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες ενισχύουν προοδευτικά, με την πάροδο του χρόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι… αυθημερόν. «Δεν είναι δυνατόν να φάτε μια μέρα τέσσερα πορτοκάλια και να νομίσετε ότι αρκούν για να γλιτώσετε τη γρίπη», λέει παραστατικά η ειδικός.

Συμπληρώματα και νερό

Καλό είναι, συνεχίζει, να μην παίρνετε διατροφικά συμπληρώματα, εάν δεν συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας. «Μερικά συμπληρώματα έχουν παρενέργειες σε υψηλές δόσεις, ενώ άλλα δημιουργούν προβλήματα αν ληφθούν πριν από μία εγχείρηση. Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με φάρμακα», λέει η κυρία Zumpano.

Επιπλέον, μερικά συμπληρώματα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους πάσχοντες από ορισμένες παθήσεις, προσθέτει.

Για όλους αυτούς λόγους συνιστά να προτιμάτε να λαμβάνετε τις βιταμίνες που χρειάζεστε μέσω της διατροφής. Αν για κάποιον λόγο η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο διατροφικών συμπληρωμάτων.

Μην παραλείπετε, τέλος, να καταναλώνετε άφθονο νερό. Το νερό βοηθεί τον οργανισμό να παράγει λέμφο, η οποία φέρει τα λευκά αιμοσφαίρια και τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το αγγούρι και άλλα λαχανικά και φρούτα.

Πηγή: iatropedia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση