Γιατί κρυολογούμε περισσότερο όταν κάνει κρύο και πώς θα προφυλαχτούμε;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 11:49 Γιατί κρυολογούμε περισσότερο όταν κάνει κρύο και πώς θα προφυλαχτούμε;

Αν και το κρύο δεν είναι η άμεση αιτία που αρρωσταίνουμε, η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης από κάποιον ιό, που συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Αυτό γιατί οι ιοί που προκαλούν τα κρυολογήματα μπορεί να εξαπλωθούν ευκολότερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ενώ ταυτόχρονα η έκθεση στο κρύο και στον ξηρό αέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Οι ρινοϊοί είναι η πιο συνηθισμένη αιτία και ευθύνονται για περισσότερα από τα μισά κρυολογήματα ή πιο σοβαρές ασθένειες, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες αναφέρουν ότι οι ρινοϊοί αναπαράγονται πιο αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 37 °C, που είναι η μέση θερμοκρασία σώματος του ανθρώπου. Η θερμοκρασία μέσα στη ρινική κοιλότητα είναι περίπου 33 °C, γεγονός που μπορεί να την κάνει ιδανικό έδαφος για την αναπαραγωγή των ρινοϊών.

Οι ιοί της γρίπης, που προκαλούν τη γρίπη, μπορεί επίσης να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν ευκολότερα στον κρύο και τον ξηρό αέρα. Σύμφωνα με μία έρευνα σε ινδικά χοιρίδια, η ιδανική θερμοκρασία για την εξάπλωση του ιού της γρίπης είναι 5 °C.

Μερικοί τρόποι για να αποφύγετε να αρρωσταίνετε το χειμώνα είναι:

• Να κοιμάστε 7-8 ώρες και να πίνετε αρκετό νερό για να έχετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

• Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας

• Να χρησιμοποιείτε καθαρά χαρτομάνδηλα για το φτέρνισμα και τον βήχα. Εάν δεν είναι διαθέσιμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε την περιοχή του αγκώνα αντί για τα χέρια σας

• Να μην μοιράζεστε φαγητό, ποτά και σερβίτσια με ανθρώπους που είναι κρυωμένοι ή έχουν γρίπη

Δείτε προϊόντα υγιεινής για την προστασία σας καθημερινα στο Pharmacy2go

Προσαρμοσμένη αναζήτηση