Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EK1C4: Αυτό είναι το ελπιδοφόρο φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας- Πως λειτουργεί

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 20:15 EK1C4: Αυτό είναι το ελπιδοφόρο φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας- Πως λειτουργεί

Τα πειράματα στην Ακαδημιών Επιστημών της Κίνας συνεχίζονται.

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καθώς αναφέρθηκε στην Κίνα όπου όπως είπε γίνεται ήδη δοκιμή ενός πολύ ελπιδοφόρου νέου φαρμάκου, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι τα προηγούμενα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται με τόσο θερμά λόγια για ένα νέο φάρμακο, που όπως άφησε να εννοηθεί έχει δείξει ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα προηγούμενα. Εστω και αν τα πειράματα στην Ακαδημιών Επιστημών της Κίνας συνεχίζονται.

Ποιο είναι όμως το φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας;

Πρόκειται έναν ισχυρό αναστολέα σύντηξης, τον EK1C4, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορονοϊό.

Τι έγραψαν οι επιστήμονες - Πως λειτουργεί το EK1C4

"Το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) που προκαλείται από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 στο Wuhan της Κίνας αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Για την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεραπευτικών και προφυλακτικών αντι-κορονοϊών, πρέπει πρώτα να καθοριστεί ο μοριακός μηχανισμός που βασίζεται στην ιογενή μόλυνση. Ως εκ τούτου, προσδιορίσαμε τη δοκιμή σύντηξης κυττάρου-κυττάρου με τη μεσολάβηση πρωτεΐνης SARS-CoV-2 και βρήκαμε ότι το SARS-CoV-2 έδειξε ανώτερη ικανότητα σύντηξης μεμβράνης πλάσματος σε σύγκριση με εκείνη του SARS-CoV.

Επιλύσαμε την κρυσταλλική δομή ακτίνων Χ του πυρήνα των έξι ελικοειδών δεσμών (6-ΗΒ) των περιοχών HR1 και HR2 στην υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 S, αποκαλύπτοντας ότι πολλά μεταλλαγμένα υπολείμματα αμινοξέων στην περιοχή HR1 μπορεί να είναι αυτά που σχετίζονται με βελτιωμένες αλληλεπιδράσεις με τον τομέα HR2.

Προηγουμένως αναπτύξαμε έναν αναστολέα σύντηξης παχέος-κορωναϊού, EK1, ο οποίος στοχεύει την περιοχή HR1 και θα μπορούσε να αναστείλει τη μόλυνση από διαφορετικούς ανθρώπινους κορονοϊούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV.

Εδώ δημιουργήσαμε μία σειρά λιποπεπτιδίων προερχόμενων από την EK1 και βρήκαμε ότι η EK1C4 ήταν ο πιο ισχυρός αναστολέας σύντηξης κατά της μεσολάβησης με SARS-CoV-2 S και μόλυνσης με ψευδοϊό με IC50 1,3 και 15,8 ηΜ, περίπου 241 και 149 φορές πιο ισχυρό από το αρχικό πεπτίδιο ΕΚ1, αντίστοιχα.

Η EK1C4 ήταν επίσης πολύ αποτελεσματική κατά της σύντηξη μεμβράνης και της μόλυνσης άλλων ψευδοϊών ανθρώπινου κορονοϊού που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV, καθώς και των SARSr-CoVs και αναστέλλει δραστικά την αντιγραφή 5 εξεταζόμενων ανθρώπινων κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV- 2.

Η ενδορινική εφαρμογή του EK1C4 πριν ή μετά την πρόκληση με HCoV-OC43 προστάτευσε τα ποντίκια από τη μόλυνση, υποδηλώνοντας ότι η EK1C4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης από το SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί σήμερα και άλλα αναδυόμενα SARSr-CoVs".

πηγή: thetoc.gr