Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Ας σοβαρευτούμε... (του Κώστα Χαντζή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Μαΐου 2020 16:55 Κορωνοϊός: Ας σοβαρευτούμε... (του Κώστα Χαντζή)

Κε Διευθυντά καλημέρα σας εάν έχετε χώρο, διάθεση και  χρόνο θα ήθελα να σχολιάσετε τα παρακάτω.

Εργαζόμενος ως γιατρός και έχοντας κάποιες κοινωνικές επαφές διαπίστωσα, ότι υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση γύρω από τον κορωνοϊό, γι αυτό και πολλοί δεν αισθάνονται την ανάγκη να εφαρμόσουν κάποια απαραίτητα πράγματα και να δείξουν ατομική ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους της κοινωνίας μας.

Κατ' αρχάς να σας γνωρίσω ότι οι ιοί είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μόνοι τους, αλλά πρέπει να εισέλθουν σε άλλα ζώντα κύτταρα  φυτών, ζώων, ανθρώπων που ονομάζονται ξενιστές και χρησιμοποιώντας τα συστατικά ενός άλλου κυττάρου αναπαράγονται.  Κατά την είσοδό τους στον ξενιστή, με ποικίλους τρόπους, προκαλούν από ένα απλό πονοκέφαλο- συνάχι- διάρροια μέχρι το θάνατο του ξενιστή, μερικές φορές, ή παραμένουν αδρανείς για καιρό.   

Να σας αναφέρω για παράδειγμα την ηπατίτιδα Β,  ένα 90% των προσβεβλημένων αργά ή γρήγορα θα γίνει καλά,  ένα 5% θα μεταπέσει σε χρονιότητα  και δυστυχώς ένα 5% θα πεθάνει από οξεία κεραυνοβόλο ηπατίτιδα.  Περισσότερες απο 400 ομάδες ιών είναι σήμερα γνωστές και ταξινομούνται με πολλούς τρόπους.  Οι ιοί που περιβάλλονται  από λιπιδικό φάκελο έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσκολληθούν σε μια κυτταρική μεμβράνη και να αποφύγουν την καταστροφή,  λόγω ανοσολογικής απάντησης (άμυνα) του ξενιστή. Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός τους καταπολεμά με διάφορους τρόπους,  οι ιοί πολλές φορές μεταβάλλουν ορισμένα ιικά  αντιγόνα, ώστε τα λεμφοκύτταρά μας να μην μπορούν να νικήσουν ούτε τον αρχικό ιό, ούτε τον μεταλλαγμένο απόγονό του.

Γι αυτό γεννάται η ανάγκη για αντιγριππικό νέο εμβόλιο κάθε χρόνο. Ανάμεσα στις πολλές ομάδες ιών υπάρχει και η ομάδα των κορωνοϊών,  που δεν της δίναμε και μεγάλη σημασία μέχρι το 2011,  γιατί προκαλούσε αναπνευστικές ιώσεις κοινού κρυολογήματος. Έκτοτε παρουσιάσθηκαν το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS  και αργότερα το  MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής).  Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, μετά από  μερικές χιλιάδες θανάτων στην Νοτιοανατολική Ασία - Μέση Ανατολή,  οι ιοί εξαφανίσθηκαν.  Το 2019 παρουσιάσθηκε ο Sars-Cov-2  ή Covid-19 κορωνοϊός με λιπιδική κάψα, σε κάποια κινεζική επαρχία και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη τη γη.  Σύμφωνα με την Διεθνή Επιστημονική κοινότητα που μελέτησε τον γενετικό κώδικα του ιού και τον τρόπο εισόδου του στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι προϊόν της φύσης.  Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι με πρώτον τον πρόεδρό τους λένε οτι είναι κατασκεύασμα κινεζικών εργαστηρίων και θα προβούν σε μηνύσεις.  Στην αντίπερα όχθη Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι είναι κατασκεύασμα  της Αμερικανικής C.I.A. Ο χρόνος θα δείξει,  ο ιός όμως είναι υπαρκτός και ευτυχώς με λίγα κρούσματα στη χώρα μας.

Για να καταπολεμηθεί, επειδή δεν αναπαράγεται παρά μόνον  μέσα σε ανθρώπινα κύτταρα,  υπήρξε η καραντίνα τόσων ημερών με στόχο την μή εύρεση των κυττάρων- εστιών αναπαραγωγής του και τον μη περαιτέρω πολλαπλασιασμό του.

Επειδή υπάρχει και ζωή με την ψυχολογία της και της ανάγκες της και η οικονομία και η παραγωγή πρέπει να δουλεύουν,  σιγά - σιγά επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Για να προφυλαχθούμε σε αυτή τη φάση, επειδή ο ιός μεταδίδεται με  αεροσταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα  συστήνεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η απόσταση μεταξύ ατόμων, η μη συνάθροιση και η χρήση γαντιών.

Εάν δεχθούμε ότι η νεολαία είναι πιο μορφωμένη, πιο ενημερωμένη και πιο υπεύθυνη από εμάς θα περιμέναμε την υιοθεσία με ευλάβεια των ανωτέρω μέτρων όπως και από μερικούς άλλους συμπολίτες μας.  Δυστυχώς βλέπουμε τα αντίθετα συναθροίσεις και γλέντια ομαδικά,  χωρίς μάσκα , χωρίς γάντια στο σούπερ μάρκετ, στο λεωφορείο και αλλού.  Εδώ βρίσκεται η μεγάλη παρεξήγηση που εξηγεί την συμπεριφορά τους .  Μερικοί δεν παραδέχονται την ύπαρξη του ιού, μερικοί την σοβαρότητα των επιπτώσεών του στον άνθρωπο  και μερικοί αμφισβητούν τους θανάτους παγκόσμια. 

Υποστηρίζουν ότι είναι συνηθισμένοι θάνατοι ή θάνατοι από κάποιο άλλο νόσημα.  Ας σοβαρευτούμε.  Και οι νέοι είναι ευάλωτοι με πιο ήπια νόσηση. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ, το άσθμα, οι πνευμονοκονιώσεις, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων στους ηλικιωμένους  και αιματολογικές κακοήθειες , σήμερα θεωρούνται χρόνιες νόσοι και θεραπεύονται ως χρόνιες νόσοι.  Αυτοί οι άνθρωποι δύνανται να ζήσουν έως και πολλά χρόνια με το πρόβλημά τους , ο κορωνοϊός όμως , μόλις αρρωστήσουν, τους δίνει τη χαριστική βολή.   Ας μην παίζουν με το δίπολο πέθανε από κορωνοϊό ή με κορωνοιό.  Σημασία έχει ο θάνατος και μάλιστα ο μαρτυρικός θάνατος και η ανθρώπινη απώλεια. 

Εάν άπαντες συνειδητοποιήσουμε τα πιο πάνω, ελπίζω και εύχομαι σε μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά. Αναρωτιέμαι εάν το άρθρο αυτό έπρεπε να το στείλω στην Αστυνομία, στον ΕΟΔΥ, στη Διεύθυνση Υγιεινής της περιφέρειας Στερεάς, στο νοσοκομείο, στον Ιατρικό σύλλογο, στο ΚΤΕΛ, σε σούπερ μάρκετ  γιατί όλοι αυτοί έχουν και πρέπει να έχουν θέση και διάθεση ελέγχου.  Ελπίζω να το πληροφορηθούν και να δράσουν και ο καθένας μας να έχει ατομική ευθύνη προάσπισης της κοινωνίας μας,  βοηθούντος και του θερμού καιρού, διαφορετικά δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

Με εκτίμηση
Κώστας  Χαντζής
Ιατρός Ω.Ρ.Λαρυγγολόγος
Λαμία 19/5/2020