Δείτε τι γίνεται με τα διάφανα πλαστικά μπουκάλια όταν εκτίθενται στον ήλιο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 12:28 Δείτε τι γίνεται με τα διάφανα πλαστικά μπουκάλια όταν εκτίθενται στον ήλιο

Το ζήτημα των μπουκαλιών νερού και της έκθεσης στον ήλιο εστιάζει στην παρουσία μιας χημικής ουσίας στα πλαστικά που ονομάζεται διφαινόλη Α ή BPA.

Έρευνα σε ποντίκια έδειξε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης των διάφανων πλαστικών μπουκαλιών στον ήλιο και των ανεπιθύμητων ενεργειών στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού οργάνου. Αν και τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού δεν περιέχουν BPA, τα μπουκάλια νερού με πολυανθρακικό πλαστικό περιέχουν αυτήν τη χημική ουσία.

Ανάπτυξη βακτηρίων

Μια άλλη ανησυχία που μπορεί να έχετε είναι η ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων σε ένα ανοιχτό μπουκάλι νερό που εκτίθεται στον ήλιο. Η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισχύει το αντίθετο.

Η Eawag, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδατικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ανέπτυξε μια διαδικασία που ονομάζεται ηλιακή απολύμανση νερού (SODIS). Η υπόθεση είναι απλή: έξι ώρες έκθεσης στον ήλιο ενός πλαστικού μπουκαλιού PET με νερό, που συνήθως είναι και αυτό που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα και περίπτερα, ουσιαστικά σκοτώνει βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Η απάντηση βρίσκεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Βακτήρια και κανονική χρήση

Αν και η μέθοδος SODIS μπορεί να είναι αποτελεσματική, ενδέχεται να μην μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία εύκολα. Εκτός από το χρόνο, η κατάσταση των πλαστικών μπουκαλιών νερού μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Μεταχειρισμένα μπουκάλια με γρατσουνιές από φθορά μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια. Επιπλέον, η ένταση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας είναι ένας παράγοντα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αν και σε ορισμένες συνθήκες η έκθεση στον ήλιο μπορεί να εμποδίσει τα βακτηρίδια, αυτά μπορεί να αναπτυχθούν ξανά όταν το μπουκάλι μείνει εκτός ηλιακού φωτός.

Μέτρα ασφαλείας

Επειδή η έκθεση σε BPA παραμένει υπό διερεύνηση, είναι σώφρον να επιλέγετε πάντοτε εκείνα τα διάφανα μπουκάλια νερού που σίγουρα δεν περιέχουν BPA.

Τα πλαστικά μπουκάλια που φέρουν τους κωδικούς ανακύκλωσης Νο. 3 ή Νο. 7 ενδέχεται να περιέχουν αυτήν BPA. Αυτά είναι που πρέπει να αποφεύγετε. Αναζητήστε τον κωδικό στο κάτω μέρος του μπουκαλιού.

Ως γενική προφύλαξη, κρατήστε τα πλαστικά μπουκάλια νερού μακριά από τον ήλιο, κατά προτίμηση σε δροσερό μέρος, για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες χαμηλότερες και να αποτρέψετε την απελευθέρωση της BPA από εκείνα τα μπουκάλια που την περιέχουν.

Πηγή: iatropedia.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση