Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ- Κορωνοϊός: Μην περιμένετε μαζικούς εμβολιασμούς πριν από τα μέσα του 2021

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 16:11 ΠΟΥ- Κορωνοϊός: Μην περιμένετε μαζικούς εμβολιασμούς πριν από τα μέσα του 2021

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε ευρεία κλίμακα πριν από τα μέσα του 2021.

Δεν θα υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό πριν από τα μέσα του 2021, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχολιάζοντας την φιλολογία για τα νέα εμβόλια που βρίσκονται στην τελευταία φάση των δοκιμών.

Όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, "η φάση 3 θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχει πραγματική προστασία και θα είναι απόλυτα ασφαλές".

Υπενθύμισε ακόμα ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, όταν το εμβόλιο ή τα εμβόλια θα είναι έτοιμα, θα είναι οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε χθες Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. που είχε πεί ότι ήδη από τον Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Είχε προσθέσει βέβαια ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι δοκιμές της τρίτης φάσης για την ασφάλεια του εμβολίου, όμως εμφανίστηκε πεπεισμένος, ότι όλα θα πάνε καλά και αναφέρθηκε και στις δόσεις που θα διατεθούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Όπως δήλωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία, προσδοκά ότι θα έχει στη διάθεσή της περίπου 30 εκατ. από τα 300 εκατ. δόσεις, για τις οποίες έχει συμβληθεί με την εταιρεία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει αυτού λοιπόν, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.

Αισιόδοξος ο Τσιόδρας για το εμβόλιο: Τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα

"Μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το εμβόλιο", ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας την προηγούμενη Τρίτη.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως "θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα". Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως το 2021 -σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της Επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε-., θα γίνει η προμήθεια 2 δις δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Είμαι αισιόδοξος για τα εμβόλια, διότι έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι πόσο θα διαρκούν" υπογράμμισε.