ΦΕΨΥ: «Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο τους πάσχοντες, αλλά είναι υπόθεση όλων μας»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 14:49 ΦΕΨΥ: «Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο τους πάσχοντες, αλλά είναι υπόθεση όλων μας»

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή και κάθε 40 δευτερόλεπτα ένα άτομο οδηγείται στην αυτοκτονία. Παρόλα αυτά ο τομέας της ψυχικής υγείας αποτελεί έναν από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας, γεγονός που καταδεικνύεται από το δεδομένο ότι, οι χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών τους για την υγεία, στην ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19 έχουν επηρεάσει αρνητικά δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και καθιστούν αναγκαία την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτώβρη, για το 2020 είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερες Επενδύσεις- Μεγαλύτερη Πρόσβαση», προτρέποντας για αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία. Παρόλο που υπάρχει μια σχετική προβολή της την παρούσα περίοδο, λόγω των αυξημένων αναγκών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την παγίωση ενός ισχυρού συστήματος ψυχικής υγείας.

Επιτακτική λοιπόν είναι:

  • Η ενίσχυση των υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπείας και υποστήριξης των ψυχικά πασχόντων.
  • Η μείωση του στίγματος και των διακρίσεων απέναντι στους ψυχικά ασθενείς.
  • Η ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο τους πάσχοντες αλλά είναι υπόθεση όλων μας.

Για τη Φθιωτική Εταιρία Ψυχικής Υγείας
Το Επιστημονικό Προσωπικό

Προσαρμοσμένη αναζήτηση