Ποιες τροφές ωφελούν τα μάτια;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 09:37 Ποιες τροφές ωφελούν τα μάτια;

Με σωστή διατροφή μπορείτε να προλάβετε το 80% των παθήσεων των ματιών.

Οι διαταραχές της όρασης είναι πάρα πολύ συχνές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι περισσότεροι από ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη πάσχει από κάποιο νόσημα που μειώνει την όρασή του. Ωστόσο, με σωστή διατροφή μπορείτε να προλάβετε το 80% των παθήσεων των ματιών.

Kale και σπανάκι

Μόνο 1 φλιτζάνι σπανάκι ή kale είναι γεμάτο με περισσότερα από 20 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης - δύο θρεπτικά συστατικά που κάνουν θαύματα στα μάτια σας. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Μαρούλι, πράσινα φασόλια, καλαμπόκι, μπρόκολο, λάχανα, μπιζέλια και γογγύλια

Αυτά τα τρόφιμα είναι εξίσου πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, λέει ο Δρ Howard R. Krauss, χειρουργός νευρο-οφθαλμίατρος στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John. Αυτά τα φυτικά τρόφιμα έχουν και άλλα θρεπτικά οφέλη. Για παράδειγμα, το μαρούλι romaine και το μπρόκολο παρέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

Κόκκινες πιπεριές

Η κόκκινη πιπεριά είναι πλούσια πηγή βιταμινών C, A και E, λέει η Anna Kippen, διατροφολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και, συγκεκριμένα, β-καροτένιο, λέει η Kippen. «Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για τη νυχτερινή όραση», λέει.

Πορτοκάλια και αυγά

Και τα πορτοκάλια και τα αυγά είναι καλές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.

Χυμός πορτοκαλιού και χυμός γκρέιπφρουτ

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ψάρι

Τα βασικά λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην όρασή σας, βοηθώντας στην οπτική ανάπτυξη και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και πιθανώς προστατεύοντας από την ξηροφθαλμία. Προτιμήστε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η αντσούγια.

Στρείδια και συκώτι

Χωρίς αρκετό ψευδάργυρο, τα μάτια μας μπορεί να υποφέρουν τα βράδια. Τα στρείδια, το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το γάλα, τα οστρακοειδή, τα φασόλια και τα δημητριακά είναι πολύτιμες πηγές ψευδαργύρου.

Πεπόνι και βερίκοκα

Και τα δύο φρούτα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α, λέει ο Krauss. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ενυδάτωσης των ματιών και της λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα στα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη και την εκφύλιση  της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Με μόλις 33 γραμμάρια ηλιόσπορων ή αμύγδαλων θα κερδίσετε περισσότερο από το ένα τρίτο της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Ε. Το φύτρο σιταριού, τα φουντούκια και το φυστικοβούτυρο περιέχουν επίσης άφθονη από αυτή τη βιταμίνη.

Και φυσικά, τα καρότα

Τα καρότα βοηθούν τα μάτια σας επειδή περιέχουν  β-καροτένιο, το οποίο ενισχύει τη νυχτερινή όραση. Η βήτα καροτίνη είναι επίσης ένα σημαντικό δομικό στοιχείο της βιταμίνης Α, λέει ο Krauss.

Πηγή: iatronet.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση