Ξεκαθάρη η Θεοδωρίδου: Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 22:29 Ξεκαθάρη η Θεοδωρίδου: Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca

Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Οι λόγοι που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Το εμβόλιο θα χορηγείται από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

Σημείωσε ωστόσο ότι εάν το εμβόλιο της AstraZeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Σύντομα όπως είπε, θα έχουμε αποτελέσματα και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε αν είναι θετικά, το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για τον δικό τους εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές, που παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση