Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Η δεύτερη δόση και η ανοσία - Τι γίνεται αν κάποιος χάσει ή παραλείψει την επαναληπτική

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 17:22 Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Η δεύτερη δόση και η ανοσία - Τι γίνεται αν κάποιος χάσει ή παραλείψει την επαναληπτική
Τέσσερα ερωτήματα των New York Times για τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό - Τι θα γίνει αν παρέλθει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων; - Αλλάζει κάτι για όσους έχουν περάσει Covid;
 

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν το 8% αυτών που έκαναν την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna, έχουν χάσει τη δεύτερη δόση τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο, όπως γράφουν και οι New York Times, η δεύτερη δόση είναι εξίσου σημαντική, καθώς αυξάνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού.

Η γνωστή αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει τέσσερις ερωταπαντήσεις για τη σημασία της δεύτερης δόσης, με σκοπό να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για την αναγκαιότητά της.

1. Είναι πολύ αργά για να κάνω τη δεύτερη δόση;

Όχι. Εάν παραλείψατε τη δόση σας για οποιονδήποτε λόγο, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ξανά με ένα άλλο σχήμα δύο δόσεων. Σύμφωνα με το CDC, οι ασθενείς μπορούν να παρατείνουν το διάστημα μεταξύ των δόσεων έως και έξι εβδομάδες.

2. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει κορωνοϊό χρειάζονται δεύτερη δόση;

Ναι, χρειάζονται δεύτερη δόση εμβολίου ακόμα και όσοι στο παρελθόν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ τα εμβόλια μπορούν να τους προστατεύσουν από τυχόν μεταλλάξεις.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παράγουν λίγα αντισώματα και ορισμένες μεταλλάξεις φαίνεται να αποφεύγουν τα φυσικά αντισώματα πιο εύκολα από τα ισχυρότερα αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια. Παρόλο που δεν είναι σαφές πόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, για κάποιον που έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χρειάζεται ούτως ή άλλως για να κατοχυρώσετε τον πλήρη εμβολιασμό, εάν τον χρειάζεστε για ταξίδια ή για εργασία.

Τα άτομα που είχαν Covid-19 στο παρελθόν συνιστάται να περιμένουν περίπου 90 ημέρες μετά τη μόλυνση πριν εμβολιαστούν εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ή με μονοκλωνικά αντισώματα.


3. Τι γίνεται αν αποφεύγω τη δεύτερη δόση, επειδή ανησυχώ ότι οι παρενέργειες θα είναι χειρότερες;

Τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, προκαλούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση και αυτό όχι σε όλους τους εμβολιασθέντες. Ωστόσο, αν και οι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες, διαρκούν μόλις λίγες ώρες.

4. Να κάνω τη δεύτερη δόση εάν είχα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην πρώτη;

Σε σπάνιες περιπτώσεις η παράλειψη της δεύτερης δόσης συνίσταται και οι περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, για τις περισσότερες άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, συνιστάται η δεύτερη δόση, εκτός εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση