Σημαντικό βήμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 11:22 Σημαντικό βήμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι το κάπνισμα γι’ αυτό και το Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου συνεργάζεται με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος»

Μια σημαντική εξέλιξη που στόχο έχει την πρόληψη ώστε να σωθούν ζωές πλέον έλαβε «σάρκα και οστά» με την εκκίνηση λειτουργίας, από τις 3 Ιουνίου, του «Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Screening) του Καρκίνου του Πνεύμονα». Η έδρα του Προγράμματος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού τμήματος στο Μεζούρλο, ενώ οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται κάθε Πέμπτη μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η σημασία της πρόληψης σε ότι αφορά την συγκεκριμένη νόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ όλων των καρκίνων του ανθρώπου στην Ευρώπη και όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η νόσος είναι συνήθως προχωρημένη και η θεραπευτική αντιμετώπιση πολύ λιγότερο αποτελεσματική.  Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια βελτιώνοντας έτσι τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η larissanet απευθύνθηκε στον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη – Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Ελένη Καρέτση – Επιμελήτρια Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής, ώστε να αναλυθούν οι δυνατότητες που παρέχονται πλέον μετά από την εκκίνηση λειτουργίας του Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, όπως και οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν από την ανταπόκριση των πολιτών.

Κ. Γουργουλιάνης: Οι άνθρωποι σταμάτησαν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους

«Για εμάς είναι η ζωή μετά τον κορωνοϊό. Πλέον πρέπει να δούμε αυτά που ατόνησαν και όσα αμελήσαμε σε αυτό το διάστημα της πανδημίας να τα ξαναφέρουμε στην επιφάνεια» τονίζει ο Κ. Γουργουλιάνης, ενώ επισημαίνει πως είναι σαφείς οι ενδείξεις που υπάρχουν  ότι κατά την περίοδο που ο κορωνοϊός είχε ρίξει βαριά σκιά σε όλες τις όψεις της καθημερινότητας «οι άνθρωποι σταμάτησαν να κάνουν τον προληπτικό έλεγχο».

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κάνει ειδική μνεία στα στοιχεία που υπάρχουν σε ότι αφορά την εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας: «Απ’ ότι φαίνεται – αυτό δείχνουν οι μελέτες – μάλλον ήταν λιγότερο το κάπνισμα γιατί οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους, όμως αυξήθηκε το ηλεκτρονικό κάπνισμα, δηλαδή το άτμισμα». Για μία ακόμη φορά τονίζει ότι οι πολίτες έπαψαν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους, ενώ είναι ενδεικτική η αναφορά του πως «τα ιατρεία είχαν πτώση της τάξης 70 – 80%».«Πρέπει να δούμε τη ζωή μετά… Και αυτό ουσιαστικά που πήγε πίσω ήταν οι προληπτικοί έλεγχοι» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σ’ αυτό το σημείο ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής σκιαγραφεί το πρώτο στίγμα που αφορά το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Screening) του Καρκίνου του Πνεύμονα: «Αυτό είναι ένα ιατρείο που υπάρχει σε οργανωμένα τμήματα τριτοβάθμιων νοσοκομείων, σε πανεπιστήμια, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι σύνθετο αντικείμενο, το οποίο χρειάζεται έναν έμπειρο γιατρό, ώστε να αξιολογεί τα χαρακτηριστικά της έκθεσης στον καπνό ή σε περιβαλλοντικές ουσίες – πόσο σοβαρή είναι αυτή η έκθεση – και από εκεί και πέρα από τα ευρήματα της αξονικής τομογραφίας να αποφασίσει παρακολούθηση, εξετάσεις διαγνωστικές, μέχρι και χειρουργείο αν είναι κάτι σε πρώιμο στάδιο». Κρίσιμο στοιχείο της τοποθέτησης του κ. Γουργουλιάνη είναι η θέση του ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθεί σε καμία περίπτωση η αντικαπνιστική εκστρατεία: «Αυτό που δεν θα πούμε στον πολίτη είναι ότι θα μπορεί να συνεχίσει να καπνίζει, στη συνέχεια να κάνει τον προληπτικό έλεγχο και έτσι θα σωθεί».

Ελ. Καρέτση: Πρόληψη σημαίνει σώζω ζωές

Η Ελένη Καρέτση – Επιμελήτρια Α΄ στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ – δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου, το οποίο – όπως επισημαίνει – απευθύνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ο στόχος αφορά στην πρώιμη διάγνωση.

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι το κάπνισμα γι’ αυτό και το Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου συνεργάζεται με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος» δηλώνει η κ. Καρέτση και προσθέτει πως «στην ομάδα υψηλού κινδύνου ώστε να εμφανιστεί καρκίνος του πνεύμονα είναι οι καπνιστές κατά κύριο λόγο. Δηλαδή οι νυν καπνιστές και οι πρώην, αυτοί που έχουν διακόψει το κάπνισμα κατά την τελευταία 15ετία, ενώ είχαν μίνιμουμ καπνιστική συνήθεια για 20 έτη τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Αυτοί οι πολίτες μπορούν να έρθουν στο ιατρείο ώστε να τους παρακολουθούμε με την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας, η οποία εκπέμπει  το 1/10 της ακτινοβολίας που μπορεί κάποιος να λάβει με την κλασική αξονική τομογραφία θώρακος. Είναι κάτι εύκολο, απλό και αναλόγως με τα ευρήματα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της παρακολούθησης».

Σε ότι αφορά την ανταπόκριση που είχε η εκκίνηση λειτουργίας του Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα η Ελένη Καρέτση τονίζει πως «ο κόσμος φαίνεται ότι αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Πολύς κόσμος παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει» και στέκεται ιδιαίτερα σε ένα περιστατικό όταν πολίτης ήρθε μόνος του, λόγω οικογενειακού ιστορικού, με την αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας την οποία είχε ήδη ενώ ζήτησε να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σχετικά με το «προφίλ» όσων ενδιαφέρονται δηλώνει πως «εντοπίζεται στους καπνιστές, γιατί έχουμε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι υψηλού κινδύνου, όπως και σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας. Παράλληλα, ενδιαφέρονται περισσότεροι οι άνδρες προς το παρόν, καθώς είναι περισσότεροι οι καπνιστές. Πάντως, οι γυναίκες φαίνεται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα και ίσως γι’ αυτές το screening πρόγραμμα να έχει μεγαλύτερα οφέλη».

Σ’ αυτό το σημείο η κ. Καρέτση παραθέτει τα στοιχεία που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα που ελλοχεύει το κάπνισμα: «Ο καρκίνος του πνεύμονα δυστυχώς φαίνεται ότι είναι αίτιο αύξησης των θανάτων. Η καπνιστική συνήθεια δεν έχει σταματήσει να υπάρχει. Αυτό που βλέπουμε τώρα στα περιστατικά με καρκίνο του πνεύμονα είναι η αντανάκλαση της καπνιστικής συνήθειας κατά την περασμένη 10ετία – 15ετία, όταν το κάπνισμα ήταν περισσότερο διαδεδομένο. Από εκεί και πέρα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τρίτος σε συχνότητα, όμως ο πρώτος όσον αφορά τους θανάτους. Στην περιοχή της Λάρισας η καπνιστική συνήθεια  είναι μεγάλη τόσο στις αστικές, όσο και στις αγροτικές περιοχές».

Η γιατρός – πνευμονολόγος κάνει ειδική μνεία στην συνεργασία μεταξύ του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους προσερχόμενους πολίτες.

Συνάμα τονίζει την αναγκαιότητα «όπως υπάρχει screening για τον μαστό και για τον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες πρέπει να εδραιωθεί το screening και στους πνεύμονες».

Ένα σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τον χρόνο παρακολούθησης που απαιτείται με την κ. Καρέτση να δηλώνει πως «σε βάθος χρόνου έχει νόημα να παρακολουθείται κάποιος» και προσθέτει πως«ο ενδιαφερόμενος εντάσσεται στο Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου και μία φορά τον χρόνο – εφόσον δεν υπάρχει συγκεκριμένο εύρημα ή κάποια αλλαγή που θα προκύψει από τις εξετάσεις – παρακολουθείται».

Κλείνοντας η πνευμονολόγος Ελένη Καρέτση στέλνει σαφές μήνυμα «κόβουμε το τσιγάρο – δηλαδή περιορίζουμε τους παράγοντες κινδύνου – και από εκεί πέρα κάνουμε ελέγχους ώστε να μην καθυστερήσουμε να βρούμε το πρόβλημα». «Πρόληψη σημαίνει σώζω ζωές» δηλώνει χαρακτηριστικά

*Το «Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Screening) του Καρκίνου του Πνεύμονα» πραγματοποιείται από τους πνευμονολόγους Δημήτριο Παπαδόπουλο – Δ/ντη του ΕΣΥ και Ελένη Καρέτση επιμελήτρια Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974393942 από 10π.μ. έως 1μ.μ., καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Πηγή: larissanet.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση