Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω των 55 ετών ένας στους δύο που μπαίνουν στο νοσοκομείο με Covid - 167 εισαγωγές την ημέρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 14:55 Κάτω των 55 ετών ένας στους δύο που μπαίνουν στο νοσοκομείο με Covid - 167 εισαγωγές την ημέρα

 Καμπανάκι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί έβλεπαν εδώ και καιρό πως η εικόνα του τέταρτου κύματος είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το Μάρτιο, όπου η πίεση στα νοσοκομεία ήταν ασφυκτική, και αυτό γιατί έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα 25 έτη, ενώ η ηλικία όσων χρειάζονται νοσηλεία είναι επίσης μικρότερη. Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων, όμως, αφορά, όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι στις 167 εισαγωγές ανά μέρα, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορωνοϊού. Είναι ενδιαφέρον πως πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 55 ετών.

Η εικόνα στα νοσοκομεία

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζει μια κάποια σταθεροποίηση αφού την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μια αύξηση περίπου 28%, τη στιγμή που την αμέσως προηγούμενη είχαμε αύξηση 70%.

Εντούτοις, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 25%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid αυξήθηκε, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

Η πτωτική πορεία του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων που καταγράφονταν τις προηγούμενες εβδομάδες έχει σταματήσει, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, στη ΜΕΘ ή και να διασωληνωθούν, με τη διάμεση ηλικία αυτών που διασωληνώνονται και μπαίνουν στις ΜΕΘ να είναι στα 57-60 έτη.

Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.845 νέα κρούσματα και 12 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κι άλλο, φτάνοντας τους 165. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι διασωληνωμένοι ήταν 157, ενώ ακριβώς πριν μία εβδομάδα, στις 23 Ιουλίου, οι ημερήσιες μολύνσεις ήταν 2.854, οι θάνατοι 7 και οι διασωληνωμένοι 130.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που πέρασε περίπου 2.500 άνω των 40 ετών νόσησαν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι και όπως εκτιμούν οι ειδικοί περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη.