Τι μπορεί να ανακουφίσει από το τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 15:25 Τι μπορεί να ανακουφίσει από το τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας;

Θυμάστε σίγουρα το θρυλικό επεισόδιο από τα "Φιλαράκια" με το τσίμπημα μέδουσας στη Μόνικα και τον Τσάντλερ να παραδέχεται αυτό που έκανε για να ανακουφίσει τον πόνο.

Χρειάζεται μόλις ένα μικροδευτερόλεπτο-αυτό είναι 0.000001 δευτερόλεπτα- για μία μέδουσα να χτυπήσει με το κεντρί της το στόχο της, σύμφωνα με το National Science Foundation. Και όταν ο στόχος της είσαι εσύ, θα τρέχεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επίσης για  να βγεις έξω από τη θάλασσα. Ποια θα είναι όμως η επόμενη κίνησή σου; Αν έχεις δει το επεισόδιο από τα Φιλαράκια στο οποίο η Μόνικα παθαίνει το ίδιο, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να προσπαθήσεις να ουρήσεις πάνω στην πληγή για να ανακουφιστείς. Ή μήπως αυτό δεν ισχύει;

Η αλήθεια είναι ότι τα ούρα πάνω σε μία πληγή από τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας μπορούν όχι να βελτιώσουν αλλά να κάνουν χειρότερα τα πράγματα, σύμφωνα με τον Dan Wasserman, M.D., δερματολόγο στη Φλόριντα.

"Τα ούρα είναι συνήθως αραιωμένα, οπότε μοιάζουν περισσότερο στο φρέσκο νερό παρά στο θαλασσινό. Ο λόγος που αυτό αποτελεί πρόβλημα είναι γιατί το γλυκό νερό στην πληγή μεταβάλλει τη συγκέντρωση του αλατιού μέσα και έξω από το τσίμπημα κάνοντας τα πλοκάμια να κολλήσουν στο δέρμα σου. Αυτό μπορεί να κάνει τις νηματοκύστες- τις κάψουλες με το δηλητήριο- να σκάσουν, μετατρέποντας ένα μικρό τσίμπημα σε ένα βασανιστήριο".

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη λύση για το τσίμπημα τσούχτρας

Αν η μέδουσα ή τσούχτρα ήταν διάφανη και σε τσίμπησε κάτω από το νερό, ρίξε στην πληγή λίγο ξίδι, προτείνει ο Craig Thomas, γιατρός στη Χαβάη και συγγραφέας του βιβλίου All Stings Considered. "Αν και αυτό δε θα ανακουφίσει τον πόνο, ωστόσο θα απενεργοποιήσει τις νηματοκύστες -τις κάψουλες που περιέχουν το δηλητήριο- και δε θα μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερο δηλητήριο", τονίζει ο Thomas. Το ξίδι που περιέχει 4 με 6 τοις εκατό οξικό οξύ και εφαρμόζεται στην περιοχή για 30 δευτερόλεπτα είναι το καλύτερο, σύμφωνα με έρευνα του 2013 στο περιοδικό Marine Drugs. Προσοχή:Το ξίδι κάνει ορισμένα είδη να απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο. Οπότε αν η μέδουσα είχε χρώμα, καλύτερα να προσπεράσεις αυτό το βήμα.

Στη συνέχεια,  απομάκρυνε γρήγορα το πλοκάμι της μέδουσας από το δέρμα σου. Πάρε προφυλάξεις όμως και χρησιμοποίησε κάτι για να το απομακρύνεις. "Καλύτερα να μην χρησιμοποιήσεις τα γυμνά χέρια σου αλλά ένα τσιμπιδάκι, αν τυχαίνει να έχεις κάποιο μαζί σου ή μία πιστωτική κάρτα, για να ξύσεις την επιφάνεια. Τέλος, πλύνε και πάλι την περιοχή με ένα κουβά θαλασσινό νερό για να απομακρύνεις και τις τελευταίες νηματοκύστες που μπορεί να βρίσκονται ακόμα προσκολλημένες στο δέρμα σου".

Πηγή: shape.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση