Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 16:25 Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα

Τώρα που έχουμε επιστρέψει για τα καλά στην καθημερινότητα, στις υποχρεώσεις και στη δουλειά μας, μεγάλη σημασία έχει να παραμένουμε ξεκούραστοι για να μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί στη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός παράγοντας στην καθημερινή μας σωματική και ψυχική υγεία για να λειτουργεί ο οργανισμός μας καλά είναι η σωστή διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος!

Οι ειδικοί συστήνουν ύπνο τουλάχιστον 7 ωρών κάθε βράδυ ενώ συνεχόμενα διαστήματα με ελάχιστες ώρες ύπνου μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία του οργανισμού και να προκαλέσουν καρδιοαγγειακά νοσήματα όπως υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, ενώ και η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη ή διαταραχές στον ύπνο!

Εκτός από τις ώρες όμως που πρέπει να κοιμόμαστε και μας βοηθούν για να αισθανόμαστε ευεξία υπάρχουν και τροφές που ενδείκνυνται για κατανάλωση πριν πέσουμε στο κρεβάτι.

Πριν όμως δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι θαυματουργές τροφές σας επισημαίνουμε αυτά που σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε πριν κοιμηθούμε: το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον καφέ όπως επίσης τα βαριά και πικάντικα φαγητά!

Ας δούμε τώρα τις τροφές οι οποίες εκτός από τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό μας, έχουν τη μαγική ικανότητα να μας χαλαρώνουν και να μας «παραδίδουν στα χέρια του Μορφέα» για ένα γλυκό και ξεκούραστο ύπνο:

ΜΕΛΙ: Διεγείρει την απελευθέρωση μελατονίνης από τον εγκέφαλό μας και σταματάει την έκκριση ορεξίνης που μας κρατά σε εγρήγορση, βοηθώντας μας έτσι να χαλαρώσουμε.

ΜΠΑΝΑΝΑ: Πλούσια σε μαγνήσιο, χαλαρώνει τους μυς, και επιπλέον περιέχει σεροτονίνη και μελατονίνη, που βοηθούν να μας πάρει ο ύπνος.

ΒΡΩΜΗ: Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί ύπνο.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ: Γεμάτα με τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη φυσική μείωση των μυϊκών και νευρικών λειτουργιών και ταυτόχρονα σταθεροποιούν τον καρδιακό παλμό με αποτέλεσμα να συμβάλλουν σε ήρεμο, νυχτερινό ύπνο.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ: H αντιοξειδωτική τους δράση βοηθάει και στον ύπνο.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ: Πλούσια πηγή τρυπτοφάνης και πρωτεΐνης μας οδηγεί για ύπνους χορτάτους.

ΨΑΡΙΑ: Περιέχουν σελήνιο και ιώδιο, θρεπτικά στοιχεία που διευκολύνουν τον ύπνο.

ΓΑΛΑ: To ασβέστιο, η μελατονίνη και η τρυπτοφάνη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά – εκτός από τα σκληρά τυριά- ενισχύουν το αίσθημα της ηρεμίας και της υπνηλίας.

Υιοθετήστε τις κατάλληλες συνήθειες καθημερινά κάνοντας αλλαγές στη διατροφή σας και αποκτήστε περισσότερο, καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο για να αισθάνεστε ξεκούραστοι και ευδιάθετοι κάθε πρωί!

Πηγή: debater.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση