Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 21:19 Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο

Η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από συγκεκριμένες αιτίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η πρόσληψη ξηρών καρπών δεν έχει διερευνηθεί για συσχετισμούς με αποτελέσματα επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Μια νέα μελέτη σε γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, λοιπόν, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή θανάτου εξαιτίας της νόσου.

Συγκεκριμένα, αυτή η μεγάλη μελέτη κοόρτης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σε ασθενείς που επιβίωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από καρκίνο του μαστού σχετιζόταν με κατά 52% μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου, ακολουθώντας ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης.

Οι 3.449 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Επιβίωσης από Καρκίνο του Μαστού της Σαγκάης και είχαν νοσήσει και επιβιώσει από καρκίνο του μαστού κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια διατροφική αξιολόγηση πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 8,27 ετών, λοιπόν, είχαν καταγραφεί 374 θάνατο, ενώ άλλες 209 γυναίκες παρουσίασαν περιστατικά που σχετίζονταν συγκεκριμένα με τον καρκίνο του μαστού, όπως η επανεμφάνιση, η μετάσταση ή η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Ο συσχετισμός, μάλιστα, ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού πρώτου και δεύτερου σταδίου (Ι-ΙΙ) συγκριτικά με εκείνες με καρκίνο του μαστού τρίτου και τέταρτου σταδίου (ΙΙΙ-ΙV).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και τον κίνδυνο επανεμφάνισης ή θανάτου από τον καρκίνο του μαστού, με τις γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες να διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο. «Ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες στις οποίες η νόσος είχε εξελιχθεί», τονίζουν οι ειδικοί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία για την προώθηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως ενός τροποποιήσιμου παράγοντα του τρόπου ζωής για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού.

πηγή: ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση