Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιαούρτι: Το όφελος από την κατανάλωσή του που μπορεί να σας εκπλήξει

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 09:56 Γιαούρτι: Το όφελος από την κατανάλωσή του που μπορεί να σας εκπλήξει

Πώς βοηθάει το δέρμα και τα μαλλιά.

Πλούσιο σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους προσέχουν ιδιαιτέρως τη διατροφή της. Ωστόσο, ένα όφελος από την κατανάλωσή του μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς έχει τέλεια αποτελέσματα τόσο για το δέρμα όσο και για τα μαλλιά σας.

Είναι γνωστό ότι το γιαούρτι αποτελεί μια εύκολη επιλογή η οποία μπορεί να αναμειχθεί σε smoothies και σαλάτες, να το χρησιμοποιήσετε σε αρτοσκευάσματα ή να το απολαύσετε ως έχει.

Τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το γιαούρτι διαθέτει μεγάλες δόσεις καλίου, φωσφόρου και βιταμίνης Β12. Επιπλέον, ταιριάζει εύκολα στις περισσότερες δίαιτες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων έχει μόλις 63 θερμίδες, 1,6 γραμμάρια λίπους, 7 γραμμάρια υδατάνθρακες και πάνω από 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, αναφέρει το My Food Data, ενώ το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ακόμα πιο θρεπτικό, προσφέροντας 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Τα περισσότερα είδη γιαουρτιού περιέχουν, επίσης, προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου. «Το γιαούρτι είναι η ζυμωμένη τροφή που παράγεται από την καλλιέργεια κρέμας, γάλακτος ή και των δύο με χαρακτηριστική βακτηριακή καλλιέργεια που περιέχει βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ», εξήγησε η διαιτολόγος Μάγια Φέλερ σε συνέντευξή της στο Well + Good.

Σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι είναι σχετικά ασφαλές και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. «Τα βακτήρια του γιαουρτιού περιέχουν υψηλά επίπεδα ενζύμου λακτάσης και αυτό το ένζυμο δρα στο έντερο για να βοηθήσει στην πέψη της λακτόζης. Έτσι, η κατανάλωση γιαουρτιού είναι σαν να παίρνεις ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων», λέει ο Dennis Savaiano, καθηγητής επιστήμης διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue, σύμφωνα με το healthdigest.com. Αυτό το σνακ υποστηρίζει, επίσης, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και διατηρεί τα οστά σας δυνατά.

Το γιαούρτι μπορεί να ωφελήσει το δέρμα

Αν, λοιπόν, ανησυχείτε για τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπό σας ξεχάστε τις ακριβές κρέμες και προσθέστε περισσότερο γιαούρτι στη διατροφή σας! Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το healthdigest.com, το γιαούρτι μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να τονώσει την υγεία του δέρματος. Η πρωτεΐνη, ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του, υποστηρίζει την ανανέωση και την επισκευή των ιστών, ενώ όταν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες, ενισχύει, επίσης, την κυτταρική πρωτεϊνική σύνθεση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ζαρωμένο δέρμα είχαν χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, καλίου, φωσφόρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από εκείνες με νεανική εμφάνιση.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αυξάνουν την ευθραυστότητα του δέρματος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το γιαούρτι περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, αναφέρει το Medical News Today. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β5 καταπολεμά τις φλεγμονές του δέρματος, ενώ η βιταμίνη Β3 μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση των κηλίδων ηλικίας

Τα οφέλη του γιαουρτιού για τα μαλλιά σας

Η πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο συστατικό κάθε κυττάρου και ιστού στο σώμα σας. Επομένως, το γιαούρτι και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ωφελήσουν και τα μαλλιά και τα νύχια σας. Μια δίαιτα χαμηλή σε αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Practical and Conceptual. Στις σωστές ποσότητες, ο ψευδάργυρος, η νιασίνη, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι εξίσου σημαντικά για υγιή μαλλιά -και μπορείτε να τα πάρετε από το γιαούρτι.

Πηγή: newsbeast.gr