Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο αγαπημένα ροφήματα που «σώζουν» από εγκεφαλικό και άνοια - Πόσα φλιτζάνια αρκούν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 13:11 Δύο αγαπημένα ροφήματα που «σώζουν» από εγκεφαλικό και άνοια - Πόσα φλιτζάνια αρκούν

Μετά από αυτή την έρευνα, θα βρείτε έναν ακόμα λόγο να προσθέσετε το τσάι ή τον αγαπημένο σας καφέ στις καθημερινές σας συνήθειες. Δείτε γιατί.

Η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού είναι συνδεδεμένη με μικρό κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 365.000 υγιείς Βρετανοί πολίτες, ηλικίας 50 έως 74 ετών, για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Βρετανικής Biobank απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με την ποσότητα καφέ και τσαγιού που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Κατά την έρευνα, που ολοκληρώθηκε το 2020, 5.079 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια και 10.053 παρουσίασαν το λιγότερο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Yuan Zhang από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Tianjin στην Κίνα παρατήρησαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες έπιναν 2 με 3 φλυτζάνια καφέ ή 3 με 5 φλυτζάνια τσάι την ημέρα, ή ενα συνδυασμό από 4 με 6 φλυτζάνια καφέ και τσάι, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας. Ειδικότερα, όσοι κατανάλωσαν 2 με 3 κούπες καφέ και 2 με 3 φλυτζάνια τσάι καθημερινά είχαν  32% λιγότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και 28% για άνοια, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωσαν κάποιο από τα δύο ροφήματα.

Τα αποτελέσματα ωστόσο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές και το τσάι μας προστατεύουν είτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή από την άνοια, παρα μόνο μία συσχέτιση.

Την ίδια ώρα, ενώ το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που είναι αποτέλεσμα θρομβώσεων και στένωσης των αρτηριών καταγράφει μικρότερο κίνδυνο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με μία λιγότερο κοινή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου, την αιμορραγική, που είναι αποτέλεσμα ρήξης των αιμοφόρων αγγείων.

Άρα από τι μας προστατεύει τελικά ο καφές ή το τσάι;

«Θα πρέπει να θυμόμαστε πως αυτή η συσχέτιση δεν εγγυάται πως το ίδιο αποτέλεσμα θα έρθει ξανά και ξανά για όλους όσους πίνουν καφέ ή τσάι» τονίζει η Connie Diekman, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας της Διατροφής που διερεύνησε τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Προηγούμενες έρευνες ανέδειξαν την καφείνη και τις αντιοξειδωτικές δράσεις των φυτών από τα οποία προέρχεται ο καφές και το τσάι» λέει η αθλητική διατροφολόγος Connie Diekman. «Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν για μία ακόμα φορά την αξία των φυτών στη διατροφή μας: Μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν», συμπλήρωσε.

Στις χημικές ενώσεις που περιέχουν ο καφές και το τσάι αναφέρθηκε η Lona Sandon, καθηγήτρια και διευθύντρια κλινικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλλας η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτές οι χημικές ενώσεις λειτουργούν στο σώμα μας αντιοξειδωτικά και με τρόπο αντιφλεγμονώδη, αυξάνουν την ροή του αίματος, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από θραύσεις κ.α. Αυτές οι επιδράσεις διαμορφώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή της άνοιας»

Καμία ωστόσο από τις δύο επιστήμονες δεν αναφέρθηκε σε ποσότητες.

Η μεν Sandon σημείωσε πως 4 με 6 φλυτζάνια την ημέρα είναι ένας συνήθης αριθμός για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ η Diekman εξήγησε πως 3 με 5 φλυτζάνια καφέ ημερησίως είναι ασφαλή  για τους περισσότερους ενήλικες.

Το ζήτημα πλέον μετατοπίζεται στο αν θα πρέπει να ξεκινήσει να καταναλώνει καφέ ή τσάι και ο υπόλοιπος πληθυσμός που δεν το έκανε μέχρι σήμερα. Το ζήτημα αυτό χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Πηγή: ygeiamou.gr