Αγαύη ή ζάχαρη; Τι είναι πιο υγιεινό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 10:13 Αγαύη ή ζάχαρη; Τι είναι πιο υγιεινό

Τον τελευταίο καιρό η αγαύη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας, καθώς το σιρόπι της θεωρείται ένα από τα πλέον υγιεινά φυσικά γλυκαντικά, συνδυάζοντας πλούσια γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Όταν στα ‘90ς οι διαιτολόγοι αναζητούσαν διάφορα υποκατάστατα για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, ανακάλυψαν ότι το σιρόπι αγαύης τα έχει όλα και συμφέρει.

Τι είναι η Αγαύη;

Η αγαύη είναι αιωνόβιο κακτοειδές φυτό, πολύ γνωστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Μεξικό, μιας και το συναντάμε περισσότερο στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από λειψυδρία και ζεστό κλίμα. Άλλωστε είναι ένα από τα βασικά συστατικά παραγωγής του εθνικού τους ποτού, της τεκίλας!

Το σιρόπι αυτού του φυτού όμως έχει αγαπηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από πολλούς αφού διαθέτει μία γλύκα που μας θυμίζει τη ζάχαρη, χωρίς όμως να την ακολουθούν και τα «κακά» της ζάχαρης.

Οφέλη

Το κύριο πλεονέκτημα της αγαύης είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). «Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τους υδατάνθρακες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, με βάση το πόσο γρήγορα και πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό», λέει η Uma Naidoo, MD, διατροφολόγος και συγγραφέας.

Κυρίως εξαιτίας της φρουκτόζης (γιατί περί φρουκτόζης πρόκειται) που τροφοδοτεί τον οργανισμό χωρίς να πυροδοτεί έκρηξη της ινσουλίνης.

Διαθέτει αντιμικροβιακές δυνατότητες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να σκοτώνει ή να σταματά την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως τα ανεπιθύμητα βακτήρια. Λέγεται ότι αυτή η ανακάλυψη χρονολογείται από την εποχή των Αζτέκων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σιρόπι αγαύης για να θεραπεύσουν τις πληγές ως ένα είδος αντιβακτηριακής πάστας.

Περιέχει επίσης ινουλίνη που βοηθάει στην απώλεια βάρους. Η ινουλίνη είναι μια μορφή φυτικής ίνας, η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής της επίδρασης στο σάκχαρο του αίματός σας ενώ αυξάνει τον κορεσμό, με άλλα λόγια, τη σωματική αίσθηση ότι νιώθετε χορτάτοι μετά από το φαγητό, που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την λιγούρα σας και την όρεξη σας.

Τελικά είναι καλύτερη η αγαύη από την ζάχαρη;

Η αγαύη δεν είναι τίποτα άλλο από φυτικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Δεν παύει όμως να παραμένει ένα ακόμα γλυκαντικό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε αρκετά φειδωλοί στη χρήση του και να την καταναλώνουμε με μέτρο όπως όλα τα υπόλοιπα γλυκαντικά. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή του διατροφολόγου μας που γνωρίζοντας τις ανάγκες του διατροφολογίου μας θα μας συμβουλέψει για τη σωστή χρήση των γλυκαντικών στη διατροφή μας

Το νέκταρ αγαύης, είναι ένα θρεπτικό γλυκαντικό, με λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και ευεργετικές επιδράσεις στη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην αντικαθιστά άλλα φυσικά γλυκαντικά.

Πηγή:realsimple.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση