Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο λόγος που παίρνετε βάρος το χειμώνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 09:48 Ο λόγος που παίρνετε βάρος το χειμώνα

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν.

Αν έχετε παρατηρήσει το σώμα σας να παίρνει λίγο βάρος κάθε χειμώνα, δεν είστε οι μόνες. Σύμφωνα με το healthdigest.com, μια μελέτη του 2000 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι παίρνουν κατά μέσο όρο μισό κιλό κατά τους πιο δροσερούς μήνες.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και κατ’ επέκταση δεν θεωρείται περίεργο που οι άνθρωποι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λίγο περισσότερο και να ασκούνται ελαφρώς λιγότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα σε σύγκριση με την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η βιολογία και ο καιρός μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης το χειμώνα

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο PLOS One διαπίστωσε ότι και άλλα ζώα εκτός από τον άνθρωπο τρώνε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άλλα ζώα δεν υφίστανται μεγαλύτερη πίεση ώστε να φαίνονται αδύνατα το καλοκαίρι παρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό υποδηλώνει ότι οι εποχιακές διακυμάνσεις στη διατροφή μπορεί να έχουν βιολογικές και όχι μόνο κοινωνικές αιτίες.

Ο Δρ. Andrew Higginson από το Πανεπιστήμιο του Exeter υποστηρίζει ότι επειδή οι άνθρωποι της προβιομηχανικής εποχής ήταν συχνά δύσκολο να βρουν φαγητό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν εξελιχθεί ώστε να τρώνε περισσότερο κατά τους πιο δροσερούς μήνες, έτσι ώστε να έχουν περισσότερο αποθηκευμένο λίπος σε περίπτωση που είχαν πρόβλημα, αναζητώντας το επόμενο γεύμα τους.

«Η αποθήκευση λίπους είναι μια ασφάλεια έναντι του κινδύνου αποτυχίας εύρεσης τροφής, κάτι που για τους ανθρώπους της προβιομηχανικής εποχής ήταν πιο πιθανό το χειμώνα», εξηγεί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι πιο δροσεροί μήνες δημιούργησαν ένα σωρό εμπόδια στο δρόμο της άσκησης των ανθρώπων. Όπως επισημαίνει το Eat This, το κρύο μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι και να ασκηθούν, και η έλλειψη ηλιακού φωτός αναγκάζει τους ανθρώπους να παράγουν περισσότερη μελατονίνη, η οποία μπορεί να τους κάνει να νυστάζουν αρκετά ώστε να ασκηθούν.

Πηγή: healthdigest.com