Τα 3 κορυφαία θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για υγιή ανάπτυξη των μαλλιών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 09:52 Τα 3 κορυφαία θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για υγιή ανάπτυξη των μαλλιών

Σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών σας, και να έχετε γεμάτα και πλούσια μαλλιά, το μόνο που έχετε να κάνετε -στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο φυσικά προϊόντα- είναι να αποκτήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να προσθέσετε στην καθημερινό διατροφολόγιό σας τρία κορυφαία θρεπτικά συστατικά. Αυτά δεν είναι άλλα από την πρωτεΐνη, τη βιταμίνη Β και τη βιταμίνη D.

Πρωτεΐνη

Τα μαλλιά σας είναι φτιαγμένα από την πρωτεΐνη κερατίνη. Η κερατίνη, όπως όλες οι πρωτεΐνες, αποτελείται από ένα μοναδικό μείγμα αμινοξέων -κυρίως κυστεΐνη, προλίνη και γλυκίνη. Για να καταναλώνετε πρωτεΐνες και αμινοξέα, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως πουλερικά, άπαχο κρέας και ψάρι (αν καταναλώνετε ζωικά προϊόντα), καθώς και ρεβίθια, φακές, βρώμη και φασόλια.

Μπορείτε, επίσης, να συμπληρώσετε διάφορα προϊόντα υποστήριξης πρωτεΐνης, όπως συμπληρώματα κολλαγόνου. Ενώ τα μαλλιά δεν περιέχουν κολλαγόνο (όπως το δέρμα), τα πεπτίδια κολλαγόνου μπορούν να παρέχουν στη διατροφή σας περισσότερα αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε κερατίνη για να σχηματίσουν υγιή μαλλιά. Επιπλέον, η πρωτεΐνη μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και να ρυθμίσει τον ερεθισμό των ωοθυλακίων.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β, όπως η βιοτίνη και η νιασίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης των μαλλιών υποστηρίζοντας την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, ενθαρρύνοντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Η βιοτίνη, συγκεκριμένα, φαίνεται να βοηθά στην παραγωγή κερατίνης, καθώς σε μια μικρή μελέτη, οι γυναίκες ανέφεραν ανάπτυξη μαλλιών κατά τη λήψη συμπληρωμάτων με βιοτίνη (ως μέρος ενός συμπληρώματος πολλαπλών συστατικών) σε σύγκριση με εκείνες που χορηγήθηκαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι ελλείψεις στη βιοτίνη συνδέονται με την απώλεια και το σπάσιμο των μαλλιών.

Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιοτίνης μέσω κρέατος (ιδιαίτερα κρέας εντόσθιων), ψαριών, αβγών, σπόρων, ξηρών καρπών και ορισμένων λαχανικών (γλυκοπατάτες, μπρόκολο και σπανάκι).

Βιταμίνη D

Ακόμη και το συμπλήρωμα βιταμίνης D συνδέεται με υγιή μαλλιά. Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι είναι μία από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που απαιτούνται για τη δημιουργία και την υποστήριξη των λειτουργικών τριχοθυλακίων. Επιπλέον, σύμφωνα με το mindbodygreen.com η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να εμφανίσουν πτώση των μαλλιών ως αποτέλεσμα. Και μπορεί να απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστεί ο ρόλος της βιταμίνης D στην ανάπτυξη των μαλλιών, ωστόσο, είναι αρκετά προφανές ότι η έλλειψη επαρκούς ποσότητας μπορεί να έχει αντίκτυπο στη φυσιολογική υγεία των μαλλιών συνολικά.

Κάποιες από τις τροφές που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια shiitake, το σκουμπρί, ο σολομός, το μουρουνέλαιο, οι σαρδέλες και τα αβγά, αλλά η κατανάλωση τους σε αρκετά υψηλές ποσότητες για να καλύψετε τις διατροφικές σας απαιτήσεις είναι πρόκληση. Έτσι, τα συμπληρώματα βιταμίνης D τείνουν να είναι ένα βασικό εργαλείο για τους περισσότερους.

Πηγή: newsbeast.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση