Ακτινίδια: Πώς επηρεάζουν καρδιά, μάτια και άσθμα – Ιδιότητες και τι να προσέχετε πολύ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 15:44 Ακτινίδια: Πώς επηρεάζουν καρδιά, μάτια και άσθμα – Ιδιότητες και τι να προσέχετε πολύ

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες και παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και το ανοσοποιητικό.

Τα ακτινίδια είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, ο χαμηλός αριθμός θερμίδων τα καθιστούν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για σνακ.

Ακτινίδια: Θρεπτικά συστατικά

Τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή για:

  • Βιταμίνη C
  • Φυτικές ίνες
  • Σίδηρο
  • Καροτενοειδή
  • Αντιοξειδωτικά

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μια μερίδα 140 γραμμαρίων περιέχει:

  • Θερμίδες: 90
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπη: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 21 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 15 γραμμάρια

Τα ακτινίδια είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, αλλά, όπως όλα τα φρούτα, εξακολουθούν να περιέχουν φυσική ζάχαρη. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε ακτινίδια με μέτρο. Ο περιορισμός της πρόσληψης ακτινιδίου στα 140 γραμμάρια είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ακτινίδια: Οφέλη για την υγεία

Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προσφέρουν βασικά οφέλη για την υγεία. Η σάρκα του ακτινιδίου είναι πλούσια σε βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Οι διαλυτές διαιτητικές ίνες, που βρίσκονται στα ακτινίδια, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της τακτικής και υγιούς πέψης. Τα ακτινίδια μπορούν να προσφέρουν άλλα οφέλη για την υγεία όπως:

Ανοσία

Το ακτινίδιο περιέχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Μάλιστα, το ακτινίδιο περιέχει περίπου το 230% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C.

Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό και στην μείωση του οξειδωτικού στρες. Αυτά προστατεύουν τον οργανισμό από φλεγμονές και ασθένειες.

Υγεία της καρδιάς

Τα ακτινίδια έχουν ιδιότητες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθώντας στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και παρέχοντας ώθηση σε βιταμίνη C, τα ακτινίδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.

Πέρα από αυτό, τα ακτινίδια περιέχουν επίσης υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την LDL (“κακή”) χοληστερόλη. Το πλεόνασμα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η σκλήρυνση των αρτηριών.

Πεπτική υγεία

Τα ακτινίδια περιέχουν υψηλές ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της δυσκοιλιότητας και μιας σειράς άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων και δυσφορίας.

Άσθμα

Η αφθονία της βιταμίνης C στα ακτινίδια έχει συνδεθεί με την μείωση των συμπτωμάτων ρηχής αναπνοής σε ορισμένους ασθενείς με άσθμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την κατανάλωση ακτινιδίων.

Οφθαλμική Υγεία

Όταν καταναλώνονται με άλλα υγιεινά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών βιταμινών και καροτενοειδών που βρίσκονται στα ακτινίδια βοηθούν στην πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών και προάγουν τη συνολική οφθαλμική υγεία.

Ακτινίδια: Τι πρέπει να προσέχετε

Τα ακτινίδια είναι πολύ καλά για την υγεία, αλλά πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από αλλεργίες σε αυτά. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα από πολύ ήπια έως πιο σοβαρά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κνησμός ή ενόχληση σε γλώσσα, χείλια, ή στόμα μετά την κατανάλωση ακτινιδίου
Ορατό δερματικό εξάνθημα

Επικοινωνήστε με γιατρό, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα άσθματος
  • Πρήξιμο του λαιμού, των χειλιών ή του στόματος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ζάλη
  • Εμετός

Πηγή: https://www.webmd.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση