Το λαχανικό «φυσικό φάρμακο» για δυνατή άμυνα και όραση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 14:25 Το λαχανικό «φυσικό φάρμακο» για δυνατή άμυνα και όραση

Πλουσιότατο σε θρεπτικά συστατικά, το μπρόκολο είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο και ο πιο σημαντικός διατροφικός σύμμαχος του οργανισμού κατά πολλών προβλημάτων υγείας. Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη του.

Από τις φυτικές του ίνες, μέχρι τις βιταμίνες και τα μέταλλα του, το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά «ασπίδα» για την υγεία του οργανισμού, αφού μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Το μπρόκολο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και ξεχωρίζει για το βαθύ πράσινο χρώμα. Στην ίδια οικογένεια των Κραμβοειδών ανήκει το λάχανο και το κέιλ.

Διατροφική ανάλυση του μπρόκολου 

Μια μερίδα 80 γραμ. βρασμένου μπρόκολου προσφέρει:

  • 22 θερμίδες
  • 2,6g πρωτεΐνη
  • 0,4g λιπαρά
  • 2,2g υδατάνθρακες
  • 2,2g φυτικές ίνες
  • 478mcg β-καροτίνη
  • 35mg βιταμίνη C

Τα διατροφικά του στοιχεία μαζί με τα οφέλη του είναι αυτά που καθιστούν το μπρόκολο ως ένα από τα πιο μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής δράσης του. Μερικά από τα οφέλη του είναι ότι:

1. Κάνει καλό στην καρδιακή λειτουργία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research  έδειξε πως η συχνή κατανάλωση μπρόκολου ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη στον οργανισμό. Άλλη αμερικάνικη έρευνα επίσης βρήκε πως εντάσσοντας λαχανικά όπως το μπρόκολο στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

2. Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Παρόλο που δεν υπάρχουνσυγκεκριμένες υπερτροφές που αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συστηματικη υγιεινή διατροφή σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ένα καίριο συστατικό του μπρόκολου είναι το φυτοχημικό σουλφοραφάνη, που είναι υπεύθυνο για την πικρή γεύση του. Έρευνες έχουν δείξει πως η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού από αιωρούμενα σωματίδια όπως ο καπνός του τσιγάρου, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνες μάλιστα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση μπρόκολου με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

3. Ωφέλιμο για την όραση

Το μπρόκολο περιέχει καροτενοειδή, λουτείνη, ζεαξανθίνη, που σύμφωνα με μελέτες του 2003 και 2006, είχαν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμολογικών διαταραχών, όπως είναι ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης. Το μπρόκολο επίσης περιέχει β-καροτίνη όπου ο οργανισμός μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και η επάρκειά της θεωρείται σημαντικη για την όραση ενώ η έλλειψή της θεωρείται επιβαρυντική.

4. Φύλακας του ανοσοποιητικού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Αμερική βρήκαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα οι ουσίες που παράγονται κατά την μάσηση του μπρόκολου έχει φανεί ότι επηρεάζουν την έκκριση των κυτοκινών, ορμονών που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων).

Πηγή: ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση