Τι κερδίζουν οι 50ρηδες που ασκούνται – Ποιες παθήσεις «γλυτώνουν»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 16:22 Τι κερδίζουν οι 50ρηδες που ασκούνται – Ποιες παθήσεις «γλυτώνουν»

Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στα άτομα μέσης ηλικίας αναδεικνύει νέα μελέτη και δεν αφήνει περιθώρια σε όσους ακόμη το... σκέφτονται. Ήρθε η ώρα να αθληθείτε! Δείτε τα οφέλη υγείας που θα αποκομίσετε

Καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερη ελαστικότητα των αρτηριών έχουν οι μεσήλικες αθλητές αντοχής συγκριτικά με τους ενήλικες της ίδιας ηλικίας που κάνουν καθιστική ζωή. Επιπρόσθετα είχαν συγκρίσιμες τιμές πίεσης και ελαστικότητα των αγγείων με νεότερους αθλητές, χάρη στη συστηματική αερόβια άσκηση σύμφωνα με αποτελέσματα νέας κοινής έρευνας αμερικανών και ιαπώνων φυσιολόγων που προδημοσιεύθηκαν στο Journal of Applied Physiology.

Τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι βελτιώσεις στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της ελαστικότητας των αγγείων μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της εγκεφαλικής ροής αίματος σε μεσήλικες.

Η αρτηριοσκλήρυνση στη μέση ηλικία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, μαζί με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χρόνια νεφρική νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν πώς η τακτική αερόβια άσκηση στη μέση ηλικία θα μπορούσε να μετριάσει τη συχνότητα εμφάνισης των προαναφερθέντων ασθενειών βελτιώνοντας και αναστρέφοντας τις σχετιζόμενες με την ηλικία αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και μείωσης της ελαστικότητας των αρτηριών.

Η μελέτη διεξήχθη σε 20 αθλητές μέσης ηλικίας (45 – 64 ετών) με τουλάχιστον 10 χρόνια αερόβιας προπόνησης και σε 20 ενήλικες κάτω των 45 ετών και σε 20 μεσήλικες ενήλικες που έκαναν καθιστική ζωή. Οι ερευνητές όρισαν την τακτική αερόβια άσκηση  ως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση μέτριας έως μεγάλης έντασης.

«Τα ευρήματά μας έχουν μια σημαντική κλινική σημασία», δήλωσε ο συν-ερευνητής Takashi Tarumi, Ph.D., του Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Tsukuba της Ιαπωνίας. «Η τακτική αερόβια άσκηση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αποτρέψει αυτές τις χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και να προσφέρει περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής».

Πηγή: Ygeiamou

Προσαρμοσμένη αναζήτηση