Κατεψυγμένα λαχανικά: Αυτές είναι οι καλύτερες μέθοδοι για την απόψυξή τους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 10:09 Κατεψυγμένα λαχανικά: Αυτές είναι οι καλύτερες μέθοδοι για την απόψυξή τους

Από το σπανάκι μέχρι τον αρακά, μπορείτε να κάνετε απόψυξη στα κατεψυγμένα λαχανικά που έχετε για να μαγειρευτούν καλύτερα και να διατηρήσουν τη γεύση τους σαν τα φρέσκα!

Και αν δεν έχετε χρόνο για απόψυξη; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε ακόμη και να μαγειρέψετε πολλά από αυτά τα λαχανικά απευθείας από την κατάψυξη.

Κατεψυγμένα λαχανικά

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια εναλλακτική λύση για τα φρέσκα προϊόντα, καθώς συχνά διαρκούν περισσότερο, είναι προπλυμένα και τεμαχισμένα και διατηρούν τα διατροφικά οφέλη τους.

Ωστόσο, παρά την ευκολία τους, μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τα κατεψυγμένα λαχανικά επειδή μετά το μαγείρεμα είναι πιο υδαρή και η γεύση τους είναι πολύ ήπια.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την τάση να απελευθερώνουν το νερό γρήγορα και μπορεί να καταλήξουν να είναι αρκετά ευαίσθητα.

Η απόψυξη των κατεψυγμένων λαχανικών σας, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς, τα καρότα και το λάχανο, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις παγίδες. Είτε τα χρησιμοποιείτε σε σούπες και μαγειρευτά , είτε στο τηγάνι, δείτε την καλύτερη μέθοδο απόψυξης και μαγειρέματος κατεψυγμένων λαχανικών.

Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα λαχανικά στο ψυγείο

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τρόφιμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να αποψυχθούν στο ψυγείο. Για να μην στάζει το νερό, η Jen Bruning, MS RDM LDN , εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, λέει να τοποθετείτε τα συσκευασμένα λαχανικά σε ένα δοχείο κατά την απόψυξη.

Σημειώνει ότι τα απλά κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να ξεπαγώσουν στα πάνω ράφια του ψυγείου – σε αντίθεση με το κρέας που πρέπει να φυλάσσεται στο κάτω μέρος. Λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο βγάζουν πολύ νερό όταν ξεπαγώνουν, γι’ αυτό η Bruning συνιστά να στύβετε τα ξεπαγωμένα χόρτα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή με καθαρά χέρια πριν το μαγείρεμα για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.

Δεν πρέπει να αφήνετε τα κατεψυγμένα λαχανικά στον πάγκο για να ξεπαγώσουν, καθώς «τα βακτήρια στην επιφάνεια των τροφίμων μπορούν να γίνουν ενεργά και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες », σημειώνει η Bruning.

Απόψυξη των κατεψυγμένων λαχανικών στο φούρνο μικροκυμάτων

Εάν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα λαχανικά στο φούρνο μικροκυμάτων και όχι στο ψυγείο. Για να γίνει αυτό, η Bruning συνιστά τη χρήση της απόψυξης ή χαμηλότερης ρύθμισης ισχύος για να αποφύγετε το μαγείρεμα του φαγητού σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα να παραμένει κατεψυγμένο. «Σταματήστε το φούρνο μικροκυμάτων και ανακατέψτε το λαχανικό κάθε 30 με 60 δευτερόλεπτα, ώστε να ξεπαγώσει ομοιόμορφα χωρίς να μαγειρέψετε το φαγητό», λέει η Bruning. Πριν χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων σας, συνιστά να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή στη συσκευασία των κατεψυγμένων τροφίμων, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν οδηγίες για τη χρήση της συσκευής για απόψυξη. Σημειώνει ότι «τα λαχανικά σε φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν το νερό γρήγορα με αποτέλεσμα να φαίνονται κουρασμένα και μαραμένα», οπότε ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη μέθοδο του ψυγείου.

Πως να μαγειρέψτε τα κατεψυγμένα λαχανικά απευθείας από την κατάψυξη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να παραλείψετε τη διαδικασία απόψυξης και να πάτε κατευθείαν στο μαγείρεμα. Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων για το μαγείρεμα των κατεψυγμένων λαχανικών. Όλα εξαρτώνται από το γεύμα που φτιάχνετε. Για σούπες και μαγειρευτά, τα λαχανικά μπορούν να προστεθούν απευθείας στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σας για να μαγειρέψετε.

Λαχανικά όπως το μπρόκολο , τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι μπορούν να καρυκευτούν και να αναμειχθούν με ελαιόλαδο πριν τα ψήσετε σε φούρνο.

Επίσης τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να προστεθούν σε ένα ζεστό γουόκ για ένα γρήγορο γεύμα ή παρεΐστικο», λέει.

Κατεψυγμένα λαχανικά όπως το σπανάκι και το κρεμμύδι, καλό είναι να τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι για να μειώσετε το περιττό νερό πριν τα προσθέσετε στο γεύμα σας.

Ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξετε να μαγειρέψετε τα κατεψυγμένα λαχανικά σας, φροντίστε να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν ξεκινήσετε.

Πηγή: healthstories.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση