Μαλλιά: Γιατί σπάνε και πώς να αποτρέψετε αυτήν την ανεπιθύμητη κατάσταση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 09:53 Μαλλιά: Γιατί σπάνε και πώς να αποτρέψετε αυτήν την ανεπιθύμητη κατάσταση

Τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει παρατηρήσει σπάσιμο στις τρίχες των μαλλιών της. Μια πραγματικότητα που έχει συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης αλλά και τρόπους για να την αποτρέψετε.

Για να καταλάβετε, όμως, το λόγο για τον οποίο σπάνε τα μαλλιά σας, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσετε τον τρόπο που αναπτύσσονται. Τα μαλλιά που αναπτύσσονται από το τριχωτό της κεφαλής, λοιπόν, αποτελούνται από νεκρά κύτταρα, παρόμοια με τα νύχια μας, αναφέρει το healthdigest.com. Οι τρίχες ονομάζονται άξονες ή νήματα τρίχας και αποτελούνται κυρίως από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη.

Κάθε στέλεχος αναπτύσσεται από έναν θύλακα τρίχας, τον οποίο έχουμε σε όλο μας το σώμα, εκτός από μέρη όπως τα χείλη και οι παλάμες μας. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει έναν βολβό, όπου τα αιμοφόρα αγγεία στέλνουν θρεπτικά συστατικά και αναπτύσσουν τα τριχωτά κύτταρα. Καθώς δημιουργούνται νέοι κλώνοι κυττάρων, τα παλιά σπρώχνονται προς τα έξω, κάτι που βλέπουμε. Έτσι τα νέα κύτταρα ριζώνονται στον βολβό ενώ τα παλιά κύτταρα επιμηκύνονται σε τρίχες, γι’ αυτό δεν μπορούμε να νιώσουμε πόνο όταν κόβονται τα μαλλιά μας.

Τα ωοθυλάκια περνούν από διαφορετικά στάδια, επομένως σε οποιοδήποτε δεδομένο σημείο, μπορεί να αναπτύσσονται ενεργά, να μεταβαίνουν ή να ξεκουράζονται, οπότε τα νήματα μπορούν να πέσουν, σύμφωνα με το healthdigest.com. Τι γίνεται όμως αν το σπάσιμό τους αποτελεί μείζον ζήτημα;

Γιατί σπάνε τα μαλλιά

Παρόλο που τα μαλλιά που βλέπουμε είναι τεχνικά νεκρά, εξακολουθούν να απαιτούν φροντίδα. Και αν αυτή η φροντίδα δεν είναι η κατάλληλη, τότε τα μαλλιά σας μπορεί να αρχίσουν να σπάνε. Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, λοιπόν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δύναμη των μαλλιών σας, αναφέρει το Medical News Today.

Οι σκληρές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πράγματα όπως οι χρωστικές ή ακόμη και ορισμένα σαμπουάν μπορούν να κάνουν την τρίχα εύθραυστη και τελικά να οδηγήσουν στο σπάσιμό της. Ο τρόπος που χτενίζετε τα μαλλιά σας μπορεί, επίσης, να τα επηρεάσει αρνητικά. Η χρήση υπερβολικής θερμότητας από το σεσουάρ μαλλιών, το ισιωτικό ή σίδερο για μπούκλες, μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία και να προκαλέσει σπάσιμο. Το υπερβολικό βούρτσισμα είναι ένας άλλος τρόπος που μπορούν να σπάσουν τα μαλλιά σας. Επιπλέον, το πολύ σφιχτό styling των μαλλιών σας μπορεί να προκαλέσει πίεση στη ρίζα και τελικά σπάσιμο.

Παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τα μαλλιά σας. Το άγχος και το στρες, μαζί με οποιοδήποτε σοβαρό τραύμα ή σοκ, μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά, σύμφωνα με το Medical News Today. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, οδηγώντας σε σπάσιμο και απώλεια.

Πώς να αποτρέψετε το σπάσιμο των μαλλιών σας

Εάν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας αρχίζουν να σπάνε, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση και την πρόληψη του σπασίματος κάνοντας τακτικά κουρέματα, αλλάζοντας τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας, μειώνοντας το άγχος και λαμβάνοντας άφθονη πρωτεΐνη, ωμέγα-3, σίδηρο, βιοτίνη και ψευδάργυρο στη διατροφή σας.

Πηγή: healthdigest.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση