Μαύρη σοκολάτα: Τα απίστευτα οφέλη της για την υγεία της καρδιάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 10:43 Μαύρη σοκολάτα: Τα απίστευτα οφέλη της για την υγεία της καρδιάς

Ποια συστατικά της έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Η μαύρη σοκολάτα, μια λιχουδιά στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, έχει μακρά ιστορία, που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Φτιαγμένη από τους κόκκους του φυτού κακάο Theobroma, οι χρήσεις της χρονολογούνται από τους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com. Πολλοί πολιτισμοί, μάλιστα, πίστευαν ότι η σοκολάτα είναι φαρμακευτική, χρησιμοποιώντας τη για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών διαταραχών, της δυσκοιλιότητας, της δυσπεψίας και της κόπωσης.

Και μπορεί να γνώριζαν στην ακρίβεια κάτι, μιας και αποδεικνύεται ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με το Everyday Health, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας και να βοηθήσει στην απώλεια μνήμης. Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσαν, επίσης, να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη. Η μαύρη σοκολάτα, επίσης, περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και μαγνήσιο, τα οποία προάγουν το υγιές δέρμα και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ σύμφωνα με το healthdigest.com, τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσαν να προλάβουν ακόμη και τον καρκίνο.

Μαύρη σοκολάτα: Τα απίστευτα οφέλη της για την υγεία της καρδιάς

Η μαύρη σοκολάτα, όμως, έχει απίστευτα οφέλη και για την καρδιά, αναφέρει το healthdigest.com. Τα στερεά κακάο σε αυτήν περιέχουν ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζεται φλαβανόλες και έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με την κλινική υγείας του Κλίβελαντ, οι φλαβανόλες μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν τη ροή του αίματος και κάνουν τα αιμοπετάλια να είναι λιγότερο κολλώδη. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η μαύρη σοκολάτα προστατεύει τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) από την οξείδωση, η οποία θα πρέπει να εμποδίσει τη συσσώρευσή της στις αρτηρίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition έδειξε ότι το κακάο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 50%, και μια άλλη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας μείωσε αυτόν τον κίνδυνο κατά 57%.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πυκνή σε θερμίδες, οπότε καταναλώστε την με μέτρο. Είναι επίσης αρκετά πικρή, οπότε μπορεί να χρειαστείτε λίγο καιρό για να συνηθίσετε τη γεύση της. Μάλιστα, η Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard προτείνει να δοκιμάσετε μια μικρή μπουκιά της αρχικά, σε περίπτωση που δεν έχετε γευτεί ξανά προηγουμένως καθαρή μαύρη σοκολάτα.

Πηγή: healthdigest.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση