Μη βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφότου έχετε πιει αυτά τα 4 πράγματα: Πόση ώρα να περιμένετε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 15:48 Μη βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφότου έχετε πιει αυτά τα 4 πράγματα: Πόση ώρα να περιμένετε

Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα μπορεί να ακούγεται απλή υπόθεση, αλλά είναι εύκολο να κάνετε λάθη από άγνοια.

Εκτός από τα κοινά λάθη, όπως το να ξεχνάτε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας, να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ σκληρά ή να μην αλλάζετε ποτέ την οδοντόβουρτσα σας, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό πράγμα που θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για το σμάλτο των δοντιών, δηλαδή την εξωτερική τους στρώση.

Συγκεκριμένα εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τεσσάρων συγκεκριμένων ποτών, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά.

Μη βουρτσίζετε τα δόντια σας αφότου έχετε πιει καφέ, χυμό πορτοκάλι, αναψυκτικό, ή νερό με εσπεριδοειδή

Και τα τέσσερα αυτά ποτά είναι ιδιαίτερα όξινα και μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών σας. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας εντός μίας ώρας από την κατανάλωση ενός από αυτά τα ποτά, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσετε διάβρωση του σμάλτου, δήλωσε η Madison Kaplan, εγγεγραμμένη οδοντίατρος στην Καλιφόρνια. “Παρόλο που το σμάλτο είναι μία από τις σκληρότερες δομές του σώματός σας, με παρόμοια περιεκτικότητα σε ασβέστιο όπως και τα οστά, η φυσική δράση του βουρτσίσματος μπορεί να αποδυναμώσει τη δομή των δοντιών. Οι τρίχες τρίβουν το οξύ πάνω στο πορώδες σμάλτο των δοντιών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη με την πάροδο του χρόνου», λέει η δρ. Kaplan.

Η βλάβη του σμάλτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τα δόντια

Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων ποτών θα βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας. Σύμφωνα με την Colgate, «το σμάλτο προστατεύει τις εσωτερικές, πιο εύθραυστες περιοχές των δοντιών σας, γνωστές ως οδοντίνη και πολτός. Είναι η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας κατά της φθοράς των δοντιών. Εάν το σμάλτο σας είναι κατεστραμμένο, θα μπορούσατε να αναπτύξετε κοιλότητες, ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο , ακόμη και λοίμωξη των δοντιών«.

Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα πριν το βούρτσισμα

Εάν έχετε καταναλώσει όξινα ποτά ή τρόφιμα, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας. Η διάβρωση του οξέος μπορεί να συμβεί εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας όταν το στόμα σας είναι ακόμα σε όξινη κατάσταση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physics Conference Series. Το 2004, μια άλλη αξιοσημείωτη μελέτη έδειξε ότι τα δόντια μπορούν να προστατευθούν καλύτερα εάν αποφεύγουμε το βούρτσισμα για 30 έως 60 λεπτά αφότου έχουμε καταναλώσει κάτι με “διαβρωτική επίδραση”.

Εάν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε, κάντε μπουκώματα με σκέτο νερό

Εάν πιείτε κάτι όξινο αλλά δεν έχετε μία ώρα περιθώριο μέχρι το βούρτσισμα, η ADA προτείνει να κάνετε μπουκώματα με σκέτο νερό, ή να μασήσετε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. «Όσο περισσότερο μπορείτε να ξεπλύνετε τρόφιμα και βακτήρια, τόσο καλύτερη στοματική υγεία θα επιτύχετε», δήλωσε η δρ. Kaplan.

Η κατανάλωση αναψυκτικού, χυμού, αθλητικού ποτού, ή όξινου ποτού μπορεί να αφήσει υπολείμματα ζάχαρης στα δόντια σας. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από το ανεπιθύμητο υπόλειμμα, συμβουλεύει η ADA. Το νερό ελαχιστοποιεί τυχόν βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες στο στόμα και αραιώνει το οξύ.

«Θα πρέπει ακόμα να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά και να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας, αλλά το να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλει επίσης στο να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο», λέει η ADA.

Πηγές: https://www.cnet.com, https://www.colgate.com, https://www.mouthhealthy.org, https://bestlifeonline.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση