Χαβιάρι: Τα οφέλη του για την υγεία που σίγουρα θα σας εκπλήξουν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 10:49 Χαβιάρι: Τα οφέλη του για την υγεία που σίγουρα θα σας εκπλήξουν

 Το ντελικατέσεν προϊόν πολυτελείας είναι πολλά περισσότερα από ένας γαστρονομικός θησαυρός.

Το χαβιάρι, το προϊόν ντελικατέσεν με την ιδιαίτερη γεύση και την ακριβή τιμή, στην ουσία είναι το αυγοτάραχο του ψαριού ή αυγά που προέρχονται από ψάρια οξύρρυγχου. Ο οξύρρυγχος είναι μια οικογένεια ψαριών της οποίας η καταγωγή μπορεί να ανιχνευθεί μέχρι την Ιουρασική περίοδο, ενώ «σπίτι» τους θεωρείται η Μαύρη και η Κασπία Θάλασσα καθώς και ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός και οι Ακτές του Νότιου Ατλαντικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα αυγά τους συλλέγονται, στραγγίζονται για να αφαιρεθεί η μεμβράνη και ο λιπώδης ιστός και στη συνέχεια επεξεργάζονται με τη χρήση μη ιωδιούχου αλατιού για να δημιουργήσουν τη λιχουδιά που γνωρίζουμε σήμερα ως χαβιάρι.

Ενώ, λοιπόν, η φήμη του χαβιαριού ως τροφής πολυτελείας είναι γνωστή, η αφθονία των πλεονεκτημάτων του για την υγεία μπορεί να αποτελεί έκπληξη. Το χαβιάρι είναι ώριμο με θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3, σίδηρο, σελήνιο και υπερδιπλάσιες ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Β12, σύμφωνα με το Healthline, ενώ σε μια μερίδα 30 γρ. χαβιαρού, βρίσκονται, επίσης, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμινών Α, D και Ε. Δεν είναι περίεργο, μάλιστα, που οι διατροφολόγοι θεωρούν το χαβιάρι ως «διατροφική δύναμη», σημειώνει η Cleveland Clinic.

Το χαβιάρι μπορεί να ωφελήσει το δέρμα, τη γονιμότητα και την ψυχική υγεία

Το χαβιάρι είναι καλό για εσάς, λοιπόν, μέσα και έξω. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drugs in Dermatology διαπίστωσε ότι τα στοιχεία του χαβιαριού έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονήσουν το δέρμα. Στο τέλος μιας περιόδου 12 εβδομάδων κατά την οποία τα άτομα χρησιμοποίησαν ορό προσώπου που αποτελείται από εκχύλισμα χαβιαριού, η ομαλότητα του δέρματος βρέθηκε να βελτιώθηκε κατά 60%, η ξηρότητα πάνω από 80%, η βελτίωση στην εμφάνιση των λεπτών γραμμών κατά 30%, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση 16% στη σφριγηλότητα του δέρματος.

Επιπλέον, το DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο χαβιάρι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Σε μια μελέτη του 2020, μια δοκιμή 34 εβδομάδων που περιελάμβανε συμπλήρωμα DHA δύο φορές την ημέρα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι το DHA παρεμπόδιζε τέσσερις διαφορετικούς τύπους φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό όφελος, καθώς η αυξημένη πρόσληψη DHA μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς η έρευνα έχει δείξει σχέση μεταξύ της έλλειψης DHA και της χαμηλής ποιότητας σπέρματος, εξηγεί το Healthline.

Τέλος, το χαβιάρι μπορεί, επίσης, να ωφελήσει την ψυχική υγεία. Μια μετα-ανάλυση του 2014 που αφορούσε ασθενείς με συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής έδειξε βελτίωση στη συμπτωματολογία μέσω θεραπείας με ωμέγα-3, ιδιαίτερα με EPA και DHA, τα οποία βρίσκονται και τα δύο στο χαβιάρι.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση