Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πότε ένα κρούσμα θεωρείται ύποπτο – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 11:24 Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πότε ένα κρούσμα θεωρείται ύποπτο – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η οξεία ηπατίτιδα με τη χώρα μας να μετρά τα πρώτα κρούσματα.

Η αιτιολογία είναι άγνωστη και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο του ειδικούς, καθώς κάποια παιδιά έχουν οδηγηθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Τα τρία περιστατικά που πληρούν τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα εντοπίστηκαν σε αναδρομικό έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου.

Τα δύο από τα παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Παίδων με ήπια συμπτώματα, ενώ το τρίτο παιδί -ένα νήπιο 18 μηνών– δεν είχε καν συμπτώματα και ανέρρωσε στο σπίτι του.

Τα τρία περιστατικά δηλώθηκαν και στην πλατφόρμα των ύποπτων περιστατικών οξείας ηπατίτιδας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, ανά 15 ημέρες ο (ΕΟΔΥ) θα εκδίδει στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου, ενημερωτικό δελτίο για τα νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, που ενδέχεται να εντοπίζουν οι γιατροί ανά την Ελλάδα, .

“Ύποπτο κρούσμα”

Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχει υιοθετήσει ο ΕΟΔΥ, ύποπτο κρούσμα θεωρείται από την 1η Ιανουαρίου 2022, το παιδί που έχει ηλικία μικρότερη των 16 ετών και εμφανίζει:

οξεία ηπατίτιδα με τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L (AST ή ALT),

δεν τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α, Β, C, D, Ε).

“Επιβεβαιωμένο κρούσμα”

Ορισμός “επιβεβαιωμένου κρούσματος” δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς δεν έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια τα οποία πιστοποιούν τη νόσο και αυτή εξακολουθεί να παραμένει “αγνώστου αιτιολογίας”.

“Εκκρεμής περίπτωση”

Κάποιο παιδί μπορεί να χαρακτηριστεί ως “εκκρεμής” περίπτωση εάν αναμένονται τα αποτελέσματα ορολογικού ελέγχου για ηπατίτιδα Α-Ε ή αν το Νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για ηπατίτιδα Ε, αλλά πληρούνται τα άλλα κριτήρια.

“Επαφή πιθανού κρούσματος”

Ως “επαφή με πιθανό κρούσμα» ορίζεται κάθε άτομο με οξεία ηπατίτιδα (που δεν είναι Α έως Ε), οποιασδήποτε ηλικίας που έχει έρθει σε στενή επαφή με πιθανό κρούσμα από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οξεία ηπατίτιδα: Οδηγίες προς τους γονείς

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει: σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Αναλυτικότερα:

Προσβάλλονται παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)

Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων

Κνησμό

Αρθραλγία/μυαλγία

Πυρετό

Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος

Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

“Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο”, αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποτροπή της νόσου

Από τον ΕΟΔΥ συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής :

τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)

αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)

κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).

αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)

αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού

επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών

Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Γιάννα Σουλάκη/ Iatropedia.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση