Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 11:59 10 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Η εποχή που διανύουμε σε συνδυασμό με τη διατροφή, είναι αλήθεια ότι προάγει το οξειδωτικό στρες και δημιουργεί άγχος. Μια διατροφή με junk φαγητό, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα είναι ότι χειρότερο για την ψυχική μας ηρεμία.

Ευτυχώς υπάρχουν τροφές, σύμφωνα με τους ειδικούς,  που έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους. Συνεισφέρουν στην ψυχική υγεία σας. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης συμπτωμάτων που συνδέονται με αυτό.

Αυτό που τρώμε έχει βαθιά επίδραση στη διάθεσή μας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του άγχους μας.

10 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα προσέχοντας τις τροφές που τρέφουν περισσότερο τον οργανισμό μας και προσθέτοντας τα παρακάτω φαγητά που καταπολεμούν το άγχος, αποκομίζετε μερικά επιπλέον οφέλη.

Σπαράγγια 

Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνος για την τόνωση της διάθεσης και τη χαλάρωση. Αυτό το πράσινο λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Αβοκάντο 

Το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών (μονοακόρεστων) και καλίου, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, που περιέχει διπλάσια ποσότητα από μια μπανάνα. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνεται όταν είμαστε αγχωμένοι. Μόλις 1/5 ενός μεσαίου αβοκάντο (ή 1 ουγγιά) την ημέρα μπορεί να κάνει το κόλπο.

Μύρτιλα και πορτοκάλια 

Και τα δύο αυτά γλυκά και νόστιμα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη στο σώμα σας. Η βιταμίνη C στα πορτοκάλια μπορεί επίσης να περιορίσει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Καρύδια, αμύγδαλα και ηλιόσποροι 

Αυτές οι τρεις τροφές που τροφοδοτούν την παραγωγή ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά το σώμα σας να παράγει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που προκαλεί ευχαρίστηση που ονομάζεται ντοπαμίνη. Μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το άγχος

Χαμομήλι 

Μερικές από τις ενώσεις του τσαγιού χαμομηλιού έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα και μπορούν να μειώσουν το άγχος. Η πράξη της κατανάλωσης τσαγιού από μόνη της είναι χαλαρωτική. Εκτός από το ότι ηρεμεί τα νεύρα, το χαμομήλι προάγει τον ύπνο, γι’ αυτό να προσέχετε πότε το πίνετε για να μην αποκοιμηθείτε σε μια συνάντηση!

Τζίντζερ 

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων από στρες. Το τζίντζερ περιέχει το αντιοξειδωτικό τζιντζερόλη, το οποίο καταπολεμά τις κακές χημικές ουσίες στο σώμα μας που οδηγούν σε ψυχολογικό και σωματικό στρες. Το τζίντζερ έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές, την ασθένεια κίνησης, τα αναπνευστικά προβλήματα και την εμμηνορροϊκή δυσφορία. Δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένο τζίντζερ για να ανακατέψετε τηγανητές πατάτες ή να φτιάξετε φρέσκο ​​τσάι τζίντζερ!

Μαύρη Σοκολάτα

Οι λάτρεις της σοκολάτας χαίρονται! Υψηλή σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες, η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης φαιναιθυλαμίνη, μια χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεσή σας. Ψάξτε για μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 50% κακάο. Λάβετε υπόψη ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, γι’ αυτό στοχεύστε σε όχι περισσότερα από μερικά μικρά τετράγωνα την ημέρα.

Πλιγούρι βρώμης 

Η βρώμη είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Με τη χορτότητα και την άνεσή του, το πλιγούρι είναι το τέλειο χειμωνιάτικο πρωινό! Προσθέστε μερικά φρούτα, ξηρούς καρπούς και κανέλα για μια επιπλέον ιδιαίτερη απόλαυση.

Σπανάκι 

Το σπανάκι και άλλα σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο βελτιώνει την απόκριση του σώματός σας στο στρες και μπορεί να αποτρέψει τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συμβάλει σε ευερεθιστότητα, δυσπεψία, κόπωση και στρες.

Σολομός 

Ο σολομός και άλλα ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και να περιορίσουν την παραγωγή ορμονών του άγχους, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Πηγή: healthstories.gr