Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική και την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 07:30 Σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική και την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Τι λέει για το σημαντικό αυτό θέμα στο LamiaReport o Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος της Μονάδας Institute of Life ΙΑΣΩ.

Μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.Το νέο σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

- αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
- κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο πλέον για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
- κατάργηση της απαιτούμενης συναίνεσης του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.
- επιτρέπεται πλέον στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.

Μιλώντας στο LamiaReport o Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος της Μονάδας Institute of Life ΙΑΣΩ, τονίζει ότι όσον αφορά στο θέμα της κρυοσυντήρησης ωαρίων, δίνεται πλέον η δυνατότητα  στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους όχι μόνο για ιατρικούς λόγους (σε περίπτωση καρκίνου, ενδομητρίωσης ή σοβαρής ασθένειας) αλλά και για κοινωνικούς λόγους ( “socialfreezing” για διατήρηση της γονιμότητας).

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια επιλογή για τις γυναίκες να αποφύγουν τον “πανικό του γονιού” που μπορεί να τις οδηγήσει σε μια σχέση με μοναδικό κίνητρο την εγκυμοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλες εταιρίες όπως η Apple, η Google, η Meta/ Facebook αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα και το δικαίωμα επιλογής της κατάψυξης των ωαρίων στις γυναίκες και γι’ αυτό το χρηματοδοτούν για τις υπαλλήλους τους.

Η γονιμότητα είναι ένα πολύτιμο αγαθό στη ζωή της γυναίκας, το οποίο όμως περιορίζεται μετά από κάποια χρόνια. Μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη από την ηλικία των 18 έως 29 ετών. Όσον αφορά στην πιθανότητα εγκυμοσύνης, μία στις 4 γυναίκες στην ηλικία των 25, γίνεται 1 στις 10 στην ηλικία των 40. Αυτό σημαίνει ότι η γονιμότητα έχει όρια.Αυτή η πτώση επιταχύνεται στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές της δεκαετίας των 40. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύλληψη σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για πολλές γυναίκες. Στην πραγματικότητα, φυσιολογική σύλληψη, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής,  είναι αρκετά σπάνια ήδη από την ηλικία των 43 ετών.

Ωστόσο, η κρυοσυντήρηση, επιτρέπει στις γυναίκες να αποθηκεύσουν ωάρια νεαρότερης ηλικίας με υψηλότερη γονιμότητα για μεταγενέστερη χρήση. Αυτή η στρατηγική μείωσης των κινδύνων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης κατά 5 έως και 10 φορές. Όσο νωρίτερα γίνει η κατάψυξη, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα των ωαρίων, ενώ απαιτείται και μικρότερος αριθμός ωαρίων.Αν μια γυναίκα καταψύξει τα ωάριά της στα 35 και θέλει να τα χρησιμοποιήσει στην ηλικία των 40 τότε έχει διπλάσια πιθανότητα να μείνει έγκυος σε σχέση με μια γυναίκα που δεν έχει καταψύξει τα ωάρια της στα 35. Επιπλέον κάνει οικονομία στα χρήματα γιατί θα χρειαστεί λιγότερη προσπάθεια. Ωστόσο, δεν υπάρχει ‘’ιδανική ηλικία’’ για την κατάψυξη ωάριων. Η ηλικία είναι ανάλογη των επιλογών και του ιατρικού ιστορικού της κάθε γυναίκας.

Στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ έχουμε καταψύξει πάνω από 8.000ωάρια με μέσο όρο επιβίωσης πάνω από 95 %. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών είναι άνωτων 37 ετών και τα ποσοστά κυήσεων είναι στο 52%.  

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι κατάψυξη ωαρίων δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή της γυναίκας και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλουν όλοι, τα ΜΜΕ μαζί με τους ειδικούς αναπαραγωγής, στην ορθή ενημέρωση του κοινού. Σε κάθε περίπτωση, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια ασφαλής διαδικασία τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια.

Για το ίδιο θέμα Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς μίλησε στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ’ όλα» στον ΑΝΤ1 και στη Φωτεινή Γεωργίου. Δείτε το βίντεο:

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, Phd, γεννηθείς στη Λαμία, είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του  Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ».

Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας  και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «InstitutoTumoriMilano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU &Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο.

Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.