Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα γκρίζα μαλλιά του άγχους – η επιστημονική εξήγηση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 10:18 Τα γκρίζα μαλλιά του άγχους – η επιστημονική εξήγηση

Τα γκρίζα μαλλιά σχετίζονται όπως όλοι γνωρίζουν με το DNA και τη γήρανση, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν τις γκρίζες τρίχες να εμφανιστούν πιο νωρίς. Ασθένειες, ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή και άγχος συντελούν στη όλη διαδικασία.

Το χρώμα των μαλλιών παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη, μία χρωστική ουσία. Η μελανίνη είναι επίσης αυτή που δίνει στο δέρμα το χρώμα του.

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας παράγει λιγότερη μελανίνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα γκρίζα μαλλιά, λέει η δερματολόγος Δρ Janiene Luke, στο health.usnews.com.

Τα λευκά μαλλιά προκαλούνται από την απουσία μελανίνης.

Γιατί απλά γκριζάρουν τα μαλλιά;

Γήρανση

Η γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών. Πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να παρατηρούν γκρίζα μαλλιά στα 30 ή τα 40 τους, αν και είναι πιθανό να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά και πιο πριν, τις περισσότερες φορές λόγω γενετικής.

 

Η αιτία για το πότε ένα άτομο γκριζάρει συνδέεται πίσω με τις διαφορές στη δομική ιδιότητα των μαλλιών, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology .

Κληρονομικότητα

Ρίξτε μια ματιά στους γονείς και τους παππούδες σας. Η ηλικία στην οποία γκρίζαραν τα μαλλιά τους επηρεάζει πολύ το πότε θα γκριζάρετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γονίδιά σας παίζουν ρόλο στην πρόκληση γκρίζων μαλλιών. Το 2016, ερευνητές στο University College του Λονδίνου εντόπισαν το γονίδιο IRF4 (συντομογραφία του ρυθμιστικού παράγοντα 4 της ιντερφερόνης) ως βοηθητικό στη ρύθμιση της αποθήκευσης και παραγωγής μελανίνης. Αν και το γονίδιο ήταν ήδη γνωστό για τη συσχέτισή του με το χρώμα των μαλλιών, η έρευνα του 2016 ήταν η πρώτη φορά που συνδέθηκε με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Στο μέλλον, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη τρόπων επιβράδυνσης ή διακοπής των γκρίζων μαλλιών.

Ασθένειες

Ορισμένες ασθένειες σχετίζονται με την ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών νωρίτερα, όπως:

Γυροειδής αλωπεκία, μια κατάσταση τριχόπτωσης κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στους δικούς του θύλακες της τρίχας. Αυτό προκαλεί τα “μπαλώματα” των μαλλιών, συνήθως τις περιοχές με χρώμα, να πέφτουν και να αφήνουν πίσω γκρίζες τρίχες. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ξαφνικό γκριζάρισμα επειδή τα μαλλιά που έχουν απομείνει είναι γκρίζα ή λευκά. Όταν τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά, μπορεί να είναι γκρίζα, λευκά ή το κανονικό σας χρώμα μαλλιών.

Νευροϊνωμάτωση και κονδυλώδης σκλήρυνση, οι οποίες είναι σπάνιες και κληρονομικές μη καρκινικές καταστάσεις .

Νοσήματα του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπερβολικές ή πολύ λίγες ορμόνες του θυρεοειδούς ως αποτέλεσμα προβλημάτων του θυρεοειδούς μπορούν να αλλάξουν την όψη και την αίσθηση τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών σας.

Λεύκη, μια χρόνια πάθηση που προκαλεί το δέρμα να χάνει χρωστική ουσία σε ορισμένες περιοχές. Τα μελανοκύτταρα μπορεί να χαθούν ή να καταστραφούν, συχνά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα μελανοκύτταρα.

Διατροφή

Άλλος ένα καλός λόγος για να ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη, υγιεινή διατροφή. Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις σχετίζονται με τα γκρίζα μαλλιά, όπως:

Χαλκός: Τροφές πλούσιες σε χαλκό περιλαμβάνουν οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Σίδερο: Τα τρόφιμα με σίδηρο περιλαμβάνουν κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά, σκούρα πράσινα λαχανικά, δημητριακά και ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Βιταμίνη Β12. Αυτό παρατηρείται πιο συχνά σε vegans ή χορτοφάγους καθώς η Β12 καταναλώνεται συχνά από ζωικές πηγές. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη Β12 από το κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη D. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν σολομό, αυγά και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, όπως δημητριακά και χυμό πορτοκαλιού.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά

Μπορείτε να κατηγορήσετε τα γκρίζα μαλλιά σας για ένα τρελό πρόγραμμα εργασίας, τα παιδιά που ουρλιάζουν ή το οικογενειακό δράμα; Μπορεί.

Το ψυχολογικό στρες μπορεί να συμβάλει στο οξειδωτικό στρες στο σώμα. Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Εκτός από το ότι συμβάλλει στη γήρανση, το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή χρωστικής στους θύλακες των τριχών.

Επιπλέον, όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση, τα συμπαθητικά νεύρα διακλαδίζονται στα κύτταρα του χρώματος των μαλλιών και απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται νορεπινεφρίνη, λέει ο δερματολόγος Dr. Matthew Zarraga. Μια μεγάλη ποσότητα νορεπινεφρίνης, μαζί με μελανοκυτταρικά βλαστοκύτταρα, μπορεί να προκαλέσει τη μόνιμη καταστροφή των κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται telogen fluvium, όπου τα μαλλιά πέφτουν περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. (Μπορεί να έχετε ακούσει για άτομα που παρουσιάζουν τριχόπτωση από τον COVID-19). Εάν είστε μεσήλικας, τα μαλλιά που ξαναβγαίνουν μετά την εμφάνιση τελογενούς εκροής μπορεί να είναι γκρίζα αντί για το αρχικό σας χρώμα.

Πηγή: healthstories.gr