Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέρετε πώς να καθαρίζετε την οδοντόβουρτσά σας; Είναι πιο απλό απ’ ό,τι νομίζετε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 13:49 Ξέρετε πώς να καθαρίζετε την οδοντόβουρτσά σας; Είναι πιο απλό απ’ ό,τι νομίζετε

Πώς μπορείτε να φροντίσετε σωστά την οδοντόβουρτσά σας, ώστε να προστατευθείτε από τα βακτήρια που μπορεί να περιέχει. Ποια μέθοδος καθαρισμού είναι η πιο αποτελεσματική. Τι πρέπει να κάνετε όσον αφορά την φύλαξη και αν αρρωστήσετε.

Άλλοι την βάζουν στο πλυντήριο πιάτων. Κάποιοι την αφήνουν να μουσκεύει για ώρες σε στοματικό διάλυμα ή καθαριστικό οδοντοστοιχίας. Μερικοί την τοποθετούν στην κατάψυξη ή της ρίχνουν οξυζενέ ή την αποστειρώνουν σε ειδικές συσκευές. Είναι, όμως, αυτοί οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσετε μια οδοντόβουρτσα; Και πόσο απαραίτητοι είναι;

«Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι απαραίτητο», απαντά η Dr. Karyn Kahn, επίκουρη καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Οχάιο. «Ο καθαρισμός της οδοντόβουρτσάς είναι πολύ απλούστερος από αυτά και μπορεί να γίνει χωρίς ειδικό εξοπλισμό».

Τι χρειάζεστε; Τρεχούμενο ζεστό νερό, λέει. Και να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσά σας μετά από κάθε χρήση, για να μην μένουν πάνω της υπολείμματα από την οδοντόπαστα ή τις τροφές.

«Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, δεν θέλετε να απαλλάξετε την οδοντόβουρτσά σας από όλα τα βακτήρια», εξηγεί η Dr. Kahn. «Στο στόμα ζουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων, πολλά από τα οποία είναι ωφέλιμα και  απαραίτητα για ένα υγιές περιβάλλον. Κάποια από αυτά περνούν στην οδοντόβουρτσα, όπου μπορεί να αναπτυχθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μούχλα».

Στις συστάσεις της για την φροντίδα της οδοντόβουρτσας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) αναφέρει πως δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τα φυσιολογικά βακτήρια στις οδοντόβουρτσες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν  μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις διατηρείτε καθαρές. Να τι συνιστά η Dr. Kahn.

Να την αφήνετε να στεγνώνει εντελώς

Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην βούρτσα μετά τη χρήση είναι ως επί το πλείστον αναερόβια. Με άλλα λόγια, πεθαίνουν όταν εκτίθενται στο οξυγόνο. Αφήστε λοιπόν την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει εκτεθειμένη στον αέρα και θα απαλλαγεί από τα περισσότερα βακτήρια.

Να την φυλάτε στο σωστό μέρος

Πρέπει να βρίσκεται μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας και σε ειδικό δοχείο, όπου θα τοποθετείται κάθετα και θα εκτίθεται στον αέρα.

Μην την βάζετε σε συρτάρι ή ντουλαπάκι, ούτε να περικλείετε τις τρίχες με την ειδική θήκη ταξιδιού. Οι τακτικές αυτές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πάθετε ουλίτιδα.

Να την αλλάζετε όταν αρρωσταίνετε

Η αντικατάσταση είναι απαραίτητη αν είχατε γαστρεντερίτιδα ή μυκητίαση ή ιογενή λοίμωξη στο στόμα. Πετάξτε την παλιά οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε καινούργια τόσο κατά την έναρξη της λοίμωξης, όσο και στο τέλος της. Η αντικατάσταση έχει πολύ περισσότερο νόημα απ’ ό,τι να προσπαθείτε να την καθαρίσετε βράζοντάς την ή εκθέτοντάς την σε οξυζενέ ή ξύδι, τονίζει η Dr. Kahn.

Μην την μοιράζεστε

Το στόμα σας χρειάζεται μια υγιή χλωρίδα αποτελούμενη από τα δικά του βακτήρια και όχι από εκείνα των άλλων. Ποτέ μην μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα, ιδίως με τα παιδιά σας τα οποία «κτίζουν» την δική τους φυσιολογική στοματική χλωρίδα, προειδοποιεί η ειδικός. Να αποφεύγετε επίσης να αποθηκεύετε στο ίδιο δοχείο τις οδοντόβουρτσες όλης της οικογένειας, αν είναι πολυμελής. Ιδανικά δεν πρέπει να αγγίζουν η μία την άλλη.

Να την αντικαθιστάτε τακτικά

Αν χρησιμοποιείτε την βούρτσα σας όπως πρέπει (δηλαδή πρωί και βράδυ, επί 2 λεπτά), πρέπει να την αντικαθιστάτε συχνά. Και αυτό διότι οι τρίχες σταδιακά αλλοιώνονται ή/και αποχρωματίζονται. Αντί λοιπόν να σας απασχολεί η απολύμανση, φροντίστε να την αλλάζετε κάθε 3 έως 4 μήνες. Αν, όμως, δείτε τις τρίχες της να ξεφτίζουν, αλλάξτε την πιο συχνά.

Σε κάθε περίπτωση, αν σας προβληματίζει κάτι με την αποτελεσματικότητα της οδοντόβουρτσάς σας, προτιμότερο είναι να την αντικαταστήσετε. Μάλιστα μερικοί ειδικοί συνιστούν να έχουμε δύο βούρτσες για να τις χρησιμοποιούμε εναλλάξ.

Φυσικά είναι άλλο θέμα να πέσει λ.χ. η οδοντόβουρτσα στο πάτωμα ή να επιμολυνθεί από ακαθαρσίες του μπάνιου. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να την απολυμάνετε σχολαστικά, ειδάλλως ίσως θα ήταν προτιμότερο να την αντικαταστήσετε αμέσως.

Φωτογραφία: iStock

Πηγή: iatropedia.gr